Ingatlanpiaci szakértők szerint megfigyelhető, hogy sok ember kénytelen a magas törlesztőrészletek miatt feladni a tulajdonát, és bérlakást keresni, ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy csak úgy tudnak törleszteni a hiteladósok, hogy kiadják a lakásukat - írta a Népszabadság.


A két folyamat libikókája egyelőre a bérlők számára eredményez kedvezőbb árakat: nagyobb kínálat mellett tíz-húsz százalékkal olcsóbban lehet kiadó lakáshoz jutni a fővárosban, mint egy évvel korábban.


A Népszabadság szerint az albérletpiac fellendülésvel egyre több lakáskiadó tulajdonos fordul ügyvédhez, mert lakója nem fizet bért, nem egyenlíti ki a közműszámlákat, és végül, ha emiatt felmondanak neki, nem hagyja el a lakást. Ha a tulajdonos ilyenkor törvényesen jár el, perel és jogerős ítéletre vár, beletelhet egy-másfél évbe is, mire újra bemehet a lakásába, és számba veheti a veszteséget, amely milliós nagyságrendű is lehet.


Ha viszont erőszakkal - akár csak zárcserével - próbál ingatlanához jutni, elzárással büntethető bűncselekményt követ el - áll a cikkben.


A lapnak nyilatkozó ügyvéd szerint van tiszta megoldás, csak kevesen ismerik: a kiürítési kötelezettséget is tartalmazó, közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződésben leírtakat per nélkül is bírósági végrehajtásra lehet vinni.