Hosszú évek mozdulatlansága után Franciaországba közel kétszer annyi tőke érkezett 2014 második negyedében, mint egy évvel korábban. 2014 első felében kisszámú, de jelentős tranzakciót kötöttek, a befektetőket az olcsó források és a bérleti a ciklusa alján álló bérleti díjak (a bérleti díjak elérték mélypontjukat, a jövőben emelkedés várható) motiválták.

Az Egyesült Királyságban a befektetők továbbra is egyre aktívabbak a fővároson kívül: a teljes tőkebefektetések 60 százalékát nem Londonban költötték el, köztük 10 olyan tranzakció is történt, amely ázsiai és közel-keleti befektetőkhöz köthető - ráadásul az egyik ilyen ügylet 200 millió eurót is meghaladta. A nem európai befektetők egyre jobban érdeklődnek a vidéki piacok iránt - ami egybevág a CBRE korábbi előrejelzéseivel, hogy a tőke egyre inkább a másodlagos piacokat célozza meg a londoni hozamok csökkenése miatt.

Közép-Európa

Az elmúlt fél évben a befektetések szintje Romániában nőtt a legnagyobb mértékben, mintegy 300 százalékkal az előző időszakhoz viszonyítva, bár igen alacsony bázisról. A növekedés okai az alacsony kamatszint, az egyre több, ingatlanba fektető, piacon jelen lévő intézményi befektető, a relatíve magas hozamok és az a meggyőződés, hogy a román gazdaság szilárd növekedést produkál a következő években.

Csehországban és Magyarországon szintén jelentős volt a növekedés: a befektetési piacok 36, illetve 35 százalékkal nőttek egy év alatt. Mindkét ország profitált abból, hogy a régióban aktív befektetők nem találtak megfelelő ingatlant Lengyelországban. A kínálat hiánya jó hatással volt a szomszédos országokra, amelyek nem mellesleg vonzó hozamokat biztosítanak jelenleg.

A kisebb piacok bővülése ellenére Lengyelország és Oroszország továbbra is domináns piac a régióban. Ketten együtt a befektetések több mint 60 százalékát vonzzák, 1,2, illetve 1,1 milliárd euró értékben. A lengyelországi ingatlanpiac továbbra is sok befektetőt vonz, a lengyel gazdaság pedig az elmúlt negyedévek stagnálása után az elmúlt egy évben 1 százalék körül bővül negyedévenként. Lengyelország egyre inkább érett piaccá alakul, és az egyik központi piaccá válik Európában.

Így hat a politika

Oroszország pedig megérezte az elmúlt időszak politikai történéseit: 2014 első félévében 60 százalékot zuhant a befektetett tőke nagysága, főleg feszült ukrán-orosz viszonynak, de a 2013 első negyedévében tapasztalt magas befektetési aktivitásnak is köszönhetően.

Ahogy előre vetítettük, a már 2014 első felében is jelentős emelkedést láthattunk az ingatlanpiacon, és hamarosan túl is szárnyaljuk 2013 egész évi teljesítményét. 2014 első félévében a befektetők bő 230 millió eurót (több mint 70 milliárd forint) költöttek spekulatív befektetéseke, és további 50 millió eurót (több mint 15 milliárd forintot) üres ingatlanra vagy székház-vásárlásra. Ez a piacméret még messze van a cseh, pláne a lengyel szinttől, de egyértelmű az emelkedő trend, ami a magyar ingatlanbefektetési piac javuló megítélését is jelenti - mondta Borbély Gábor, a CBRE kutatási és tanácsadási vezetője.