Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bankok adatai szerint a fő trendek nem változtak, a legtöbben továbbra is használt lakás vásárlására fordítják a támogatást, azonban egyre többen veszik igénybe a csokot új lakáshoz is. Ezt elősegíti a kiadott új lakásépítési engedélyek számának ugrásszerű növekedése, és a csok feltételeinek szeptemberi könnyítése is, amely szerint egyebek mellett a tervezés, építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csokkal.

A csok-támogatások mintegy felét folyósító bank, az OTP Bank idén 7542 alkalommal, 14,8 milliárd forint támogatást folyósított, az egy család által kapott összeg átlagosan 2 millió forint. A legtöbb kérelem a fővárosi agglomerációból érkezik és nő az újlakás vásárlására, építésre fordított támogatás aránya is.

Idén az igénylések csaknem felénél 2 gyermek után kérték a támogatást a szülők, majd 30 százalékos aránnyal a 3 gyerekes családok következnek. Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a családok 60 százaléka 3 gyermek után igényli a csokot, közülük 10-ből csaknem 9-en a további 10 milliós kedvező kamatozású támogatott hitelt is igénybe veszik. Az OTP adatai szerint új lakás vásárlására a családok 4 százaléka, építésre 17 százalék, míg bővítésre 2 százalékuk fordítja a csokot.

A K&H Bank 1796 csok-kérelmet fogadott be július végéig, 4,5 milliárd forint értékben, ebből 1312 esetben kötöttek szerződést, amelynek értéke 3 milliárd forint. Az átlagos támogatási összeg mintegy 2,3 millió forint - derült ki a bank adataiból. A K&H 10,4 milliárd forint értékű hitelkérelmet fogadott be, valamint 236 áfa-visszatérítéses támogatási kérelmet is.

Az UniCredit Banknál csaknem 1200-an igényelték a csokot, az adó-visszatérítést, valamint a kamattámogatott hitelt az év eleje óta. A hiteligénylések kétharmada használt lakáshoz kapcsolódik, de nő az építéshez felvett támogatások száma is, amely mintegy a negyedét teszi ki a kérelmeknek. Az új lakás vásárlásához igényelt támogatások aránya továbbra is néhány százalék a banknál.

A CIB Banknál is sokan érdeklődnek a csok iránt, és az igénylők 75 százaléka hitelt is felvesz. Mintegy 60 százalékuk használt lakás vásárlásra veszi igénybe a támogatást, míg csaknem 35 százalék építkezéshez, 3 százalék bővítéshez, és csak kicsit több mint 2 százalék új lakás vásárlásához. A bank várakozása szerint ezek az arányok a lakásépítések, illetve a módosított feltételek hatására megváltozhatnak, több új lakást vehetnek a csokból és az ahhoz kapcsolódó hitelből.

A Takarékbank válasza szerint szeptemberben 15 százalékkal nőtt a befogadott csok-igénylések száma, összegben 21 százalékos emelkedés volt augusztushoz képest.

A takarékok és az FHB Bank (szövetkezeti hitelintézetek) szeptember végéig 4485 csok-igénylést fogadtak be, 14 728 milliárd forint összegben. A kérelmek többségét, 3051-et használt lakásra fogadtak be a szövetkezeti hitelintézetek, 5 015 milliárd forintért, míg új lakásra 1434 kérelmet fogadtak be, 9 713 milliárd forint összegben. Szeptemberben 19 százalékkal nőtt az új lakásokra befogadott igénylések 19 darabszáma, összegben 26 százalékos volt az emelkedés az előző hónaphoz képest.

A pénzintézetek válaszai szerint eddig elenyésző érdeklődést tapasztaltak az októbertől elérhető alapszámla és az egyszerűsített bankváltás iránt.

Az UniCredit szerint az alapszámlával kapcsolatos ügyfélkérdések és visszajelzések azt mutatják, hogy vidéken várhatóan többen vehetik igénybe, mint a fővárosban. Az elmúlt időszakban számos olyan ügyfél érkezett a bankhoz, akik azért vették igénybe az egyszerűsített bankváltást, hogy a csoportos beszedési megbízásaik és állandó átutalásaik átkerüljenek az UniCredit Bankhoz, míg elenyésző volt azok száma, akik más bankot választottak.

Az OTP Bankban átlagosan 100 alatt van az egyszerűsített bankváltási igényt benyújtók száma, és párszáz igény érkezik más banktól az OTP Bank számára

Az MKB Bank tájékoztatása szerint eddig nem nyitottak alapszámlát a banknál, az egyszerűsített bankváltásra kevés igénylés érkezett be, azonban élénkül az érdeklődés azok körében, akik az MKB-hoz jönnének.