Az építési törvény ez év áprilisától úgy módosult, hogy nem kell építési engedélyt kérni, hanem elegendő úgynevezett egyszerű bejelentést tenni az építési hatósághoz a 300 négyzetmétert meghaladó lakás építésekor, illetve a meglévő lakás 300 négyzetméter fölé bővítésekor is elég a bejelentés. Ennek azonban az a feltétele, hogy a házban csak egy lakás lehet, az pedig a bejelentő saját igényét szolgálja, továbbá a bejelentő csak magánszemély (jogi szóhasználattal: természetes személy) lehet.

Aki ezeket a szabályokat megsérti - mert például másnak épít egyszerűsített bejelentéssel 300 négyzetméternél nagyobb lakóházat -, az a jövőben 100 ezer forint alapbírságra számíthat. Emellett kiegészítő bírságot is kell fizetni, amely a szabálytalanul megépült ház értékéhez igazodik, annak százalékos mértéke. Ebben az esetben a kiegészítő bírság az épület - úgynevezett számított - értékének a 100 százaléka. (A bírság szabályok ennél kisebb százalék-kulcsot írnak elő az építési szabályok más jellegű megsértésére.)

Az építésügyi hatóságnak le kell állítania az építést, ha nem kapta meg a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a 300 négyzetméternél nagyobb lakóépületet a "saját lakhatásának biztosítása céljából" építi. Továbbá a hatóságnak el kell indítania az építésrendészeti eljárást, ha megállapítja, hogy az építtető nem magánszemély, és nem saját célra épül a ház.