Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megszavazott előterjesztés felidézte, hogy a Kodály Zoltán utcai ingatlan 2009-ben a magyar állam, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az önkormányzata közötti csereszerződés alapján került a város tulajdonába, a Leőwey Klára Gimnázium elhelyezése céljából. Mivel azonban a gimnázium nem költözött oda, az épület funkció nélkül maradt. Az önkormányzat 2015 márciusában lépett birtokba, és az ingatlan hasznosítását tűzte ki célul - írták. A dokumentum kitért arra is, hogy az "előterjesztést konkrét befektetői szándék előzte meg".

Páva Zsolt polgármester (képünkön) az ülésen kiemelte: a "meglehetősen leromlott állapotú" épület értéke az új ingatlanforgalmi szakvélemény alapján nettó 992,8 millió forint, ami mintegy 69 millióval haladja meg a korábbi értékbecslés összegét. A polgármester a hivatal gazdálkodásában előállt 7,5 milliárd forintos hiányra utalva azt mondta, hogy az ingatlaneladás jelentősen könnyíthet az önkormányzat költségvetési helyzetén.

Páva Zsolt javaslata szerint az ingatlant transzparens árverési eljárás keretében értékesítik. A hirdetményt az önkormányzat honlapján, ügyfélszolgálati helyiségeiben és a helyi médiában is közzéteszik, az eredményét pedig október 25-én ismertetik. (Bérbe adhatják a pécsi repteret a Roszatomnak.)

Az előterjesztés szerint a pécsi építési szabályzat jelenleg az ingatlan oktatási-egészségügyi célú hasznosítását teszi lehetővé. A polgármester szerint ugyanakkor felmerülhet, hogy az új tulajdonos nem ilyen hasznosítást tervez, ezért az építési szabályzatban az erre vonatkozó korlátozás módosítása később "megoldás lehet".

Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője az ülésen azt valószínűsítette, hogy az új tulajdonos nem a jelenlegi megkötés szerinti hasznosítást tervez. Egyúttal azt javasolta: még az eljárás előtt módosítsák a hasznosíthatóság kritériumait, mert így a jelenlegi kikiáltási árat "lényegesen meghaladó" összegért találhat gazdára a 18 ezer négyzetméter területű, "rendkívül jó fekvésű" ingatlan.

Fogarasi Gábor jobbikos képviselő arról beszélt, hogy az építési szabályzat későbbi módosításával az önkormányzat egy magánvállalkozónak fog kedvezni, akiről azt is megjegyezte: "tudjuk jól, hogy Fidesz-közeli személy lesz".

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) képviselője kifogásolta, hogy nem hozzák nyilvánosságra a befektető kilétét.

A képviselő-testület 18 igennel, 3 nem és 5 tartózkodás mellett szavazta meg az előterjesztést.

Címlapkép: MTI Fotó: Sóki Tamás