Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Visszatartó erejű az alig másfél hónapja elindult kamattámogatott lakáshitel egyik feltétele, ami szerint az otthonteremtési kamattámogatás akkor igényelhető, ha a kiválasztott lakás eladója (az eladástól számított) 12 hónapon belül másik lakást vásárol. Mindezt (bizonyító erejű) magánokiratba foglalva igazolja − hívja fel a figyelmet a Duna House.

Tapasztalataik szerint az érintett pénzintézetek egyelőre elkérik az eladó ez irányú nyilatkozatát, hogy törvényi kötelezettségüknek eleget tegyenek, de hogy mit kezdjenek vele, még ők sem tudják. Furcsa a helyzet, ugyanis a bank nincs az eladóval jogi viszonyban, így ellenőrizni sem képes, hogy a vállalás megtörtént-e. A Duna House Hitel Centrumának ügyvédje szerint a jogalkotó nem azt mondja, hogy az eladónak meg is kell vennie 12 hónapon belül az új lakást, hanem azt, hogy az eladás pillanatában valós és okiratba foglalt vásárlási szándékkal kell rendelkeznie. Ha azonban már a nyilatkozat megtételekor sem volt valós vételi szándéka, úgy a támogatás visszavonható.

Növelte az érdeklődők számát az új hitellehetőség, ám drámai élénkülést nem hozott − erősítette meg lapunknak Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerének vezetője. A megismert feltétel hatására voltak, akik visszaléptek az eladástól, és így meghiúsult az üzlet, voltak, akik emiatt inkább a piaci hitelfelvétel mellett döntöttek, és arra is akadt példa, hogy az eladó bevállalta a nyilatkozat aláírását. Durva becslés szerint egyébként a most lakást eladóknak minimum a fele válik újra lakásvásárlóvá egy éven belül.