Az elmúlt három hónap termelési helyzetét novemberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - az építési piac szereplői pozitívabban látták, míint egy hónappal korábban. Az egész idei évet e téren alapvetően stagnálás jellemzi, némi hullámzással vegyítve - olvasható a GKI felmérésében.

A nyers adatok is kedvező irányú változást jeleznek októberhez képest. Míg novemberben a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 28 és 14 százalék volt, addig ugyanez a két arány egy  hónappal korábban rendre 24 és 13 százalék, egy éve pedig 25 és 23 százalék vot. A termelési helyzet megítélése mindkét építmény-főcsoport esetében felfelé mozdult, de a mélyépítő vállalkozások továbbra is elégedettebbek. A cégek mérete viszont ezúttal nem befolyásolta a helyzetértékelést

Építőipari bizalmi indexek*, 2011-2014
(szezonálisan kiigazított adatok)

Forrás: GKI
Kép: *a rendelésállomány megítélése és a foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások alapján számított mutató, értéke +100 és -100 között változhat. A mutató az ágazat cégeinek kilátásait egyetlen számba sűrítve mutatja be.

A rendelésállományok összesített értékelése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - novemberben hibahatáron belül javult az előző hónaphoz képest. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok kissé romló rendelés-ellátottságra utalnak: novemberben a válaszadó vállalkozások 19 százaléka magas, míg 25 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be, míg októberben 19 és 22 százalék volt ugyanez a két arány.

A mélyépítő cégek helyzete továbbra is jobb a magasépítőkénél, habár a különbség novemberben számottevően csökkent. A közepes és nagyobb vállalatok rendelésállományukkal elégedettebbek, mint a kisvállalkozások. 2013 novemberében a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya 14 illetve 39 százalék volt.

Rossz hír a dolgozóknak

A foglalkoztatási várakozások - a szezonálisan kiigazított és a nyers adatok alapján is - novemberben számottevően romlottak az előző hónaphoz képest. A novemberi felmérés eredménye szerint a cégek 7 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 27 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Októberben ugyanez a két arány 10 és 18 százalék volt. A mélyépítők várakozásai jelentősen romlottak, miközben a magasépítők némileg javultak.

Egy évvel ezelőtt a foglalkoztatási tervek a jelenlegivel lényegében megegyeztek: 2013 novemberében a létszám bővítésére és csökkentésére a válaszadó cégek 6, illetve 26 százaléka számított.

Novemberben is több cég tervezett árcsökkentést, mint áremelést, mindazonáltal a válaszadó vállalatok nagy többsége (82 százaléka) most is stabil árakra számít.

Már megint a nemfizetés....

Az építőipar fejlődését egyre csökkenő mértékben fékezi a kereslethiány és a gazdálkodási környezet bizonytalansága. Még mindig komoly probléma a vevők késedelmes fizetése. Elsősorban a munkaerőhiány és másodsorban a kapacitáshiány egyre szélesebb körben okoz gondokat.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásait novemberben kissé negatívabban ítélték meg az építőipari termelők, mint egy hónappal ezelőtt, a válaszok már csak nagyon enyhe derűlátást tükröztek. A nyers adatok is kedvezőtlen irányú elmozdulást jeleznek. Novemberben a válaszadók 18 százaléka számított javulásra és 22 százalékuk romlásra, októberben ugyanez a két arány rendre 21 és 16 százalék volt.