A budapesti új lakások iránti kereslet növekedése 2011 első félévében az előző évi 20 százalékhoz képest  25 százalékos  ütemben nőtt, ennek hatására 1463 lakás talált gazdára, ez az év elején fennálló lakáskészlet 25 százaléka. Ilyen mértékű kereslettel számolva - ami a tervbe vett áfa emelés miatt akár élénkebb is lehet, mint az első félévben - év végére a forgalom megközelítheti a 3000 eladást, ez azonban még mindig csak a 30 százaléka a csúcsidőszakban regisztráltnak - mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Az elemzés szerint az első félévben a fővárosban elérhető projektek száma 337, az új projektek jelenlegi jellemző lakásszáma a korábbi átlag 100-hoz képest 18 körül mozog. A legtöbb új lakás a továbbra is a  XI. és XIV. kerületben került a piacra. A kínálatszűkülés az VII. és VIII. és XX. kerületekben volt a legjellemzőbb, a  visszajövő lakásokból pedig a XI. és a XIII. kerületben volt a legtöbb.

A projektek átlagos értékesítettsége a növekvő kereslet és a kínálat szűkülése okán elérte a 73 százalékot. A legmagasabb értékesítettséget a VII., VIII. és XX. kerületekben tapasztalták. Az elfekvő, azaz a több mint öt éve a piacon lévő elkészült lakások száma 323, ez a teljes kínálat 6,1 százaléka.

Az elemzés szerint a kínálati átlagár 2011 év elejéhez képest egy százalékkal nőtt. A piacra belépő új projektek átlag négyzetméterára egy százalékkal csökkent, így az új, kínálatba bekerülő lakások budapesti átlagára jelenleg 466.690 forint. A javuló tendencia ellenére azonban a piac még mindig nagyon alacsony teljesítményt mutat  - hangsúlyozta Földi.

Mint kifejtette, a lakáspiac élénkítésének alapfeltétele a megbízható finanszírozás és az új lakásokat terhelő áfa csökkentése vagy visszaigényelhetővé tétele. A megbízható finanszírozás már megjelent a piacon, a Cordia kizárólagos együttműködést kötött a Fundamentával, így majdnem annyi plusz forrást kínál az előtakarékoskodási konstrukciót vállaló vevőknek, mint amennyi a lakástakarékpénztári szerződéseken az állami támogatás.


Komoly hatást gyakorolna a piacra az áfa csökkentés - emelte ki Földi, utalva a romániai és a lengyelországi 5 illetve 8 százalékos áfára. A kulcs 10 százalék körülire csökkentése, vagy az áfa visszaigényelhetővé tétele jelentős keresletnövekedést indítana el, ami pozitív hatást gyakorolna az építőiparra, az építész irodákra és az alacsonyabban iskolázott rétegek munkanélküliségi rájának csökkenését hozná magával - tette hozzá.