Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB megbízhatónak minősítette a szervező NOK Zrt.-t, amely szerint "mostantól a magyar családok, banki hitelezés nélkül, közösségi formában, jelentős - akár 4,5 millió forintos - állami támogatás igénybevétele mellett finanszírozhatják új építésű lakásuk vásárlását".

A nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását a lakáskasszák ellenében Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter javasolta.

A Céginfo.hu adatai szerint a 100 millió forint alaptőkéjű NOK Zrt. tulajdonosa - a Nyéki Zoltán vállalkozóhoz köthető Carion Holding Zrt.-hez tartozó - Poligrupo Holding Zrt., amely korábban fogyasztói csoportokat szervezett.

Fogyasztói csoportok veszélyei

A fogyasztói csoportok veszélyeire és fogyasztókat megtévesztő reklámjaira korábban többször is felhívták a figyelmet állami szervezetek: a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (amely most már az MNB-en belül működik). A fogyasztói csoportokba vállalkozások mellett azonnali pénzügyi segítségre szoruló embereket, a bankok számára nem hitelképes, "BAR-listás" adósokat és nyugdíjasokat próbáltak korábban beszervezni. A fogyasztói csoportok működése hasonlóságot mutat a pilótajáték elvén működő szerződésekhez, az ilyen szerződéseket pedig a Kúria már korábban több eseti döntésében semmisnek mondta ki.

Erre a magyar állam támogatást ad

A NOK új modelljében a tagok közösségekbe szerveződve, jelenleg két választható időtávon (120 vagy 180 hónap) gyűjthetik befizetéseiket, amelyekkel a közösségi megelőlegezéssel a futamidő vége előtt vásárolhatnak új építésű lakást - írja a NOK Zrt. közleményében. (Ha kisorsolják, vagy licitálással, azaz többlet előleg befizetésével kiválasztják - a szerk.) A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 15 milliós szerződéses érték a maximális állami támogatással egy 19,5 millió forintos új lakás megvásárlását teszi lehetővé - írja a NOK Zrt.

A NOK Zrt. honlapjáról kiderül, hogy a szervező a nok-tagoktól különböző díjakat szed, így regisztrációs díjat, ami a szerződéses érték 1 százaléka. A tagoknak továbbá havonta szervezési díjat (a szerződéses érték 0,1 százaléka, legfeljebb 20 ezer forint), hitelfedezeti életbiztosítási díjat (a szerződéses érték 0,02 százaléka) és az ingatlan értékéhez igazodó vagyonbiztosítási díjat kell fizetni.

Sorsolással, licitálással lehet lakáshoz jutni

A NOK-ba belépő tagok a közösség számlájára minden hónapban azonos összeget fizetnek be, amely a teljes futamidő alatt változatlan marad. A tagok az első részlet befizetése mellett, azonnal elkezdhetik az előtakarékosságot. Minden egyes befizetésük a közösségük számláján halmozódik és összeadódva biztosítja, hogy negyedévente akár több tag számára is elégséges pénz álljon rendelkezésre a közösségen belüli jogosultságok odaítélésére. Az, hogy az egyes tagok mikor jutnak a teljes összeghez, a negyedévente megtartandó kiválasztási eseményen (sorsolással, licitálással - a szerk.) dől el - írja a NOK Zrt. közleményében. (A szabályokról itt olvashat.)

A jogosultságot szerzett tagok egy éven belül jelölhetik meg a számukra legmegfelelőbb ingatlant, saját elképzeléseiknek megfelelő helyen és méretben. Az állami támogatást az ingatlan adásvételi szerződés megkötését követően hívják le a Magyar Államkincstártól, és utaljál el az ingatlan eladójának. A NOK Zrt. szerint a kamatmentes közösségi finanszírozás mellett semmilyen formában sem fordulhat elő, hogy a közösség bármely tagjának nagyobb kötelezettsége keletkezne, mint amennyit a szerződésben vállalt.

A NOK Zrt. azt ígéri, hogy mindenki lakáshoz jut a futamidő alatt, ha minden fizetési kötelezettségét maradéktalanul teljesíti.

A kormány szerint a nok nem fogyasztói csoport

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára korábban azt nyilatkozta, az ellenzéki állításokkal szemben a nokok nem fogyasztói csoportok, mert szigorú előírások vonatkoznak rájuk. Pilótajátékról sincs szó, mivel annak lényege, hogy mindig újabb tagok léphetnek be, azonban a noknál zárt a taglétszám - mondta Dömötör.

A NOK Zrt. már további ilyen közösségeket szervez, és szerintük a jövő év első negyedévében ki fogják választani az első szerencsést, aki lakást kaphat.

Így működnek a fogyasztói csoportok

A fogyasztói csoport tagjai egymásnak adnak kölcsön. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket (autó, lakás stb.) - írta korábbi tájékoztatásában a GVH. Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz.