Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A súlyos gondokkal küszködő lengyel építőipar helyzetét jelentősen javíthatja az a törvényjavaslat, amihez a vezető varsói gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna jutott hozzá. A forradalmi ötlet, hogy a jövőben építési engedélyre csak az 5 ezer köbméter nagyobb belterű és 12 méternél magasabb építmények esetében lenne szükség.

Ehhez módosítani készülnek az építési és a területgazdálkodási törvényt. A fentieknél kisebb épületek emeléséhez egyszerű bejelentés szükséges, ami ellen a polgármester 30 napon belül emelhet kifogást, ha ezt nem teszi meg, indulhat a munka. Ennek az sem lehet akadálya, ha a helység nem rendelkezik területgazdálkodási tervvel. Az új szabályozás jelentősen felgyorsítja az építkezést és lehetetlenné teszi a hivatalok packázásait - valamint a korrupciót, hiszen senkiből sem lehet pénzt kicsikarni felesleges engedélyért.

Különösen hasznos megoldás ez a lengyel építőipar egyetlen, dinamikusan fejlődő szegmense, a lakás- és házépítés számára. A varsói központi statisztikai hivatal jelentése szerint idén április végéig 46,5 ezer lakást (ide számítják a családi házakat is) adtak át, 25,7 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezek 57,8 százaléka egyéni beruházásban készült, ami 10,5 százalékkal haladja meg a tavalyit - írta a Wealth Solutions.

Az építőipar helyzete ezzel szemben egyáltalán nem rózsás. A KPMG legújabb felmérésében megkérdezett száz vállalat 69 százaléka idén tevékenysége további visszaesésére számít, amelynek mértéke akár a 7 százalékot is elérheti, hangulati indexük pedig 5 éve a legalacsonyabb. Különösen reménytelen helyzetben vannak az útépítők, miután a labdarúgó Európa-bajnokságra készülő autósztrádák fővállalkozói közül már kettő jelentett csődöt, ami akár száznál is több alvállalkozó csődjét vonhatja maga után. Emellett ezeknek a kiemelt projekteknek a lezárulásával jövőre a többségük munka nélkül marad - írta az Onet.pl internetes portál.