Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése októberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - ha nagyon enyhén is, de romlott az előző hónaphoz képest. Ez az értékelés az elmúlt hat hónapban egy nagyon szűk sávban mozgott. A nyers, szezonálisan nem kiigazított adatok is negatív irányú változást jeleznek: októberben a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 17 és 23 százalék, míg szeptemberben ugyanez a két arány rendre 22 és 24 százalék volt.

A magasépítő cégek helyzetértékelése októberben némileg romlott, de még mindig jóval kedvezőbb, mint a mélyépítőké. E téren most is a középvállalatok (azaz az 50 és 250 fő között foglalkoztatók) a leginkább elégedettek.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termeléssel kapcsolatosan a jelenleginél nagyobb volt az elégedettség, 2015 októberében a cégek 21 százaléka növekvő, 19 százaléka csökkenő termelésről számolt be.

Szezonálisan kiigazított építőipari bizalmi index 2010-2016
Kép: Forrás: GKI

A rendelésállományok értékelése - a szeptemberi nagy javulás után - októberben negatívan korrigált (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A szezonálisan nem kiigazított adatok is enyhén kedvezőtlen változást mutatnak: októberben a válaszadó vállalkozások 18 százaléka számolt be magas, 36 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány szeptemberben 19 és 34 százalék volt. A magasépítő cégek értékelése októberben az előző hónaphoz romlott, a mélyépítőké lényegében nem változott.

Az októberi eredmények az egy évvel ezelőttinél kisebb elégedettséget tükröznek: 2015 októberében a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya 17 illetve 25 százalék volt.

Meddig látnak előre a cégek az építőiparban?

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2016 októberében 3,6 hónap, szemben az egy negyedévvel előttii 4,2, illetve  az egy évvel korábbi 4,4 hónappal. A nagyobb vállalatok - a már megszokott módon - lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak, mint a kisebbek: a 250 fő feletti cégeket jellemző átlagérték 11, az 51 és 250 fő közöttieké csaknem 4, míg az 50 fő alattiakat jellemző mutató 3,2 hónap.

A foglalkoztatási várakozások októberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - lényegében nem változtak az előző hónaphoz képest. A nyers adatok negatív változást jeleznek. Az októberi felméréskor a létszám bővítésére a válaszadó cégek 7 százaléka, annak csökkentésére 19 százalékuk készül. Szeptemberben ugyanez a két arány rendre 11 és 13 százalék volt. A magasépítők kilátásai kissé romlottak, a mélyépítőké viszont javultak.

Egy évvel ezelőtt a foglalkoztatási tervek nem tértek el a jelenlegitől érdemben: 2015 októberében a létszám bővítésére illetve csökkentésére a válaszadó cégek 10 és 23 százaléka számított.

Az értékesítési árak alakulását illetően továbbra is a közeljövőben stagnáló árszintet várók vannak jelentős többségben (79 százalék).

Minden második vállalat ezzel szembesül

A termelés bővítését korlátozó tényezők közül a munkaerőhiányt említették legtöbben, ez ma széles körben ható probléma. A nagyvállalatok kétharmada, a lakásépítők 60 százaléka szembesül ezzel. Második helyen a kereslet hiánya, szorosan utána a fizetési késedelem áll a korlátozó tényezők sorában.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében októberben az előző hónaphoz képest hibahatáron belül változott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A szezonálisan nem kiigazított adatok némi romlást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya októberben 13 illetve 20 százalék, míg szeptemberben 17-17 százalék volt.