A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A fővárosi sétálóutcák lakásáraira csak részben terjedt át a válság hatása, volt, ahol maradt az árszínvonal, vagy épp a csökkenés eredményeképpen kerültek helyükre az árak, mondja Rutai Gábor, a Duna House pr- és elemzési vezetője. A Ráday utcában például az elmúlt évek irreálisan magas lakásárai mostanra közelednek a reális szinthez, de még így is magasabbak a környező utcák lakásainál, s szerinte ugyanez mondható el a Király és Hollán Ernő utcáról is. Budán a Lövőház utca ment át teljes felújításon az elmúlt években, aminek eredményeként az ottani árak nem estek: tartani tudják korábbi szintjüket. A "sétáló" Váci utca ugyan az elmúlt években nem épült át, de presztízsokokból az árak itt sem csökkentek jelentősen − mondja a szakértő.

Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlanhasznosító Kft. társtulajdonosa szerint külön kell választani a sétáló- és a csökkentett forgalmú utcák szegmensét. Amíg ugyanis előbbiek presztízse valamelyest mára visszaesett, az utóbbiaké cseppet sem hanyatlott. Ezt az üzletasszony azzal magyarázza, hogy a lakók számára az autóforgalom kitiltása mellett fontos, hogy autóval meg tudják közelíteni a lakásukat és parkolhassanak a közelében. Ezenkívül a sétálóutcák kiülős vendéglátóhelyei, a turisták tömege az itt élők komfortérzetét csökkentik.

A csökkentett forgalmú helyek csendesebb és a parkolás miatt kényelmesebb mivolta azonban nem jelenti azt, hogy a kereslet ezeken a területeken nem gyengült volna az elmúlt években. Példaként a  Ráday utcát említi, ahol 2005−2006-ban − a  felújításnak köszönhetően − jelentősen megélénkült a kereslet. A vevők többsége a külföldiek (németek, írek, olaszok) közül került ki, akik nagyra értékelték a "párizsi" hangulatot − utcai teraszos kávézók, éttermek stb. − idéző környezetet. A négyzetméterárak akkortájt 300−350 ezer forint között mozogtak, viszont napjainkra  nemigen mennek 300 ezer forint fölé. A külföldiek teljesen eltűntek,  magyarok pedig nemigen vásárolnak erre. Hasonló a helyzet a megszépült, forgalomcsökkentett Zrínyi utcában, ahol a válság előtt az árak az 500 ezer forintot  is megközelítették, mára azonban 400 ezer forint körül szóródnak.  Ugyanakkor Budán a Lövőház utcában, ahol a fejlesztés nyomán szintén megszűnt a por, a zaj, a dugó, 15 százalékkal drágábbak a lakások a szomszédos utcákénál (300−350 ezer forint).

A turisták tömege a lakók komfortérzetét csökkenti