Ezúttal sem okozott meglepetést a KSH, a júniusi, év/év alapon 16,2 százalékos csökkenést mutató adatok ismét igazolták az ÉVOSZ korábbi megállapítását, mely szerint az előző uniós pénzügyi ciklusban finanszírozott nagy értékű, befejezett építési beruházások helyett nincs új, hasonló nagyságrendű megbízás az építőiparban - válaszolta kérdésünkre Koji László.

Az előző évhez képest növekvő rendelésállomány értékeléshez figyelembe kell venni, hogy a 15 százalékos növekedést rendkívül alacsony bázishoz mérték, 2015-ben ugyanis az előző, 2014-es évhez képest 50 százalék körüli visszaesést regisztráltak. Vagyis a mostani, növekvő rendelésállomány még mindig csaknem harmadával kisebb, mint a 2014-es építőipari fellendülés idején volt.

A megbízások jelentős lemaradását a 2015-ös, dübörgő első félévi teljesítménytől való 25 százalékos elmaradás is alátámasztja - hangsúlyozta az ÉVOSZ elnöke.

A tavalyhoz mért rendelésállomány-növekedés nagyon szórtan jelentkezik az országban, míg Közép-Magyarországon és a vidéki nagyvárosokban lehet némi javulás, az ország legnagyobb részén a mikro- és kisvállalkozások nem biztos, hogy érzékelnek belőle valamit. Ez pedig újra az irreálisan alacsony vállalási árak megjelenésének kedvez - figyelmeztetett.

Az épületépítésben a depressziós mélypontról való elmozdulás az első félévben összesen 4,2 százalékos áremelést tett lehetővő, vagyis az új lakások négyzetméterárának efölötti emelkedése az anyagok, az ingatlanfejlesztési és banki költségek, valamint a fuvarozói árak növekedésének számlájára írható.

Koji László szerint 2016-ban az építőipar nem tudja megismételni a tavalyi teljesítményt, 5-10 százalék körüli csökkenésre számít a teljes évet nézve, 2015-höz képest. Jobbat vár 2017-től, ha beindulnak az új uniós ciklus forrásaival táplált beruházások.