A magyar építési piacon az ajánlattevő építőipari cégek gyakran kirívóan alacsony áron pályáznak egy-egy munkára. Ugyanakkor 2013-ig semmilyen jogforrás nem definiálta pontosan az aránytalanul kockázatos, irreálisan alacsony ár fogalmát, mely egyik fő kiváltó oka az építőipari lánctartozásnak, a feketemunkának, végső soron pedig tönkre teszi a tisztességes vállalkozások piaci esélyeit - írja az ÉVOSZ.

Az építőipari lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről 2013-ban jelent meg kormányrendelet, amely szerint aránytalanul alacsony az árajánlat, ha az ajánlattevő által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építésügyért felelős miniszter rendeletében megállapított minimális építőipari rezsióradíj mértékénél.

Szakmai konszenzussal - a vállalkozások 2015. évi tényadatait, valamint az aktuális bérezési, adózási jogszabályokat alapul véve - az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottsága az ÉVOSZ szakértőinek ajánlása alapján  2016-ra 2550 forintban állapította meg az áfa nélküli minimális építőipari rezsióradíjat - írja az ÉVOSZ.

Az építőipari rezsióradíj magában foglalja mindazokat a költségelemeket, melyek minimálisan szükségesek egy építőipari vállalkozás jogszerű működéséhez, és tartalmazza az adójogszabályok által minimálisan elvárt (2 százalékos árbevétel arányos) eredményt is. A tavalyi 2490 forintról való elmozdulást elsősorban a minimálbérnek és járulékainak emelkedése,valamint az ügyviteli költségek növekedése indokolta - olvasható az ÉVOSZ közleményében.

Koji László ÉVOSZ elnök ugyanakkor lapunknak azt mondta, az elvárt és megfelelő gazdasági teljesítményhez legalább 3200-3400 forintos rezsióradíj lenne indokolt. Az építőipart sújtó munkaerőhiányról úgy vélte, azt részben magasabb bérekkel, részben hatékonyságfokozó beruházásokkal lehetne enyhíteni. A külföldre távozott, illetve még most útra kelő,  valamint a pályaelhagyó szakmunkásokat a jelenlegi 150-200 ezer forintos nettó jövedelmekkel nem lehet visszacsábítani, az elvándorlás fékezéséhez legalább nettó 250-300 ezer forintos fizetésekre lenne szükség.

Hatékonyságfokozó beruházásokkal - élőmunkát kiváltó gépek beszerzésével - is csökkenteni lehetne a munkaerőhiányt - hangsúlyozta Koji, ehhez azonban mindenekelőtt arra van szükség, hogy a vállalkozások legalább 3 évre előre biztosítottnak lássák a megrendeléseket. Finanszírozási oldalról  pedig megfelelő hitelválasztékra van szükség, a magyar építőipari mikro- és kisvállalkozások ugyanis nem tudtak a beruházáshoz szükséges tőkét felhalmozni - tette hozzá az ÉVOSZ elnöke.