Egy kiállítás leképezi az adott szektor helyzetét, a megjelenés iránti élénkülő érdeklődés is az építési szektor megmozdulására utal - mondta a Construma beharangozó sajtótájékoztatóján Ganczer Gábor Hungexpo vezérigazgató. Mint hozzátette, sok korábbi, nagy cég visszatért, 14 országból összesen 550 kiállító mutat be a vásáron, amelyre mintegy 50 ezer látogatót várnak. Az idei Construmán a dizájn és az energiatudatosság került a középpontba, kiemelt téma az otthonteremtés mellett a kertépítés és az öko-city.

Az utóbbi két évben megjelent pozitív beruházási hullám nem lesz tartós, ha tétlenkedünk - hívta fel a figyelmet Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ügyvezető alelnöke. Mint kifejtette, 2014-ben ugyan nagyot nőtt az építőipar teljesítménye és elérte a 2070 milliárd forintot, de ez változatlan áron számolva még mindig csak a 75 százaléka a 2006-os termelésnek. A szektort az uniós forrásból finanszírozott állami és közmegrendelések húzzák, a lakossági beruházások továbbra sem indultak el, ezért a piaci szereplők jelentős része nem részesül a növekedés előnyeiből.

A Construma részeként először, de összességében 22.-szer megnyíló Lakásvásárról szólva Borsi László, a Lakásvásár Kft. tulajdonosa azt emelte ki, hogy idén az ingatlanszakma már jelentős forgalomnövekedést vár a lakáspiacon. A bankokkal és a brókerekkel szembeni bizalmatlanság is a lakások felé tereli a befektetők figyelmét. A Lakásvásáron a szokásos módon a használt, új és újszerű lakások kínálata mellett ingyenes jogi tanácsadással, és a bérlakáskérdés körüljárását napirendre tűző szakmai konferenciával várják az érdeklődőket.