A testület erről 18 igennel, 4 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett döntött. Több ellenzéki fővárosi képviselő a vitában arról beszélt, hogy a hiányos dokumentumok miatt, bizonyos tervek ismerete nélkül nem lehet a kérdésben felelősségteljes döntést hozni. Tarlós István kiemelte: a védmű ügyében már 5-6 szakvélemény készült, és már "nincs idő várni", mielőbbi megoldásra van szükség.

A főpolgármester úgy véli, hogy a civilek sem egységesek a kérdésben: vannak ellenzők és támogatók is. Az ülésteremben a vita során a mobil árvízvédelmi falat támogató aktivisták - a többi között - olyan transzparenst tartottak fel, amelyre az volt írva: "Árvízvédelem = Élhető Római-part". Az ülés elején pedig a mobilgátat ellenző aktivisták demonstráltak. A budapesti kerületi polgármesterek közül többen, Karsay Ferenc, Bácskai János és Wintermantel Zsolt is arról beszélt, hogy az ő városrészeikben örülnének egy olyan mobilgátnak, mint amelyet a rómaira húznak fel.

Az új védvonal 8169 méter hosszú lesz, a Pünkösdfürdői-töltés déli végétől halad a Duna partján az Aranyhegyi-patak bal parti töltéséig. A mobilgát tervezői,  Szabó Gábor és Nagy Dénes azt mondták: a legtöbb esetben csupán 30-40 centiméter feltöltésre van szükség a Duna-parton, 1 métert meghaladó feltöltésre csak a szakasz északi végén van szükség.

A rendezett terepszint fölött általában fél méter látszómagassággal vasbeton ülőfal készül. Egyes részszakaszon 1,1 méter magas fix vasbeton parapetfal valósul meg. A vasbeton fal felső síkjába építik be 3 méterenként a mobil árvízvédelmi fal tartóoszlopainak fogadóelemeit, talplemezeit.

A fakivágás és favédelem kapcsán a dokumentumban kitértek arra is, hogy tervezés során fontos szempont volt a környezet, a természeti értékek védelme, megtartása, valamint a Római-part természetes jellegének fenntartása. A tervek szerint a területen a korábbi 600-900 kivágandó fa helyett jelenleg tervezetten 480 fát vágnának ki. Ezek közül körülbelül 40 olyan, amely korhad, szárad vagy egyéb betegsége miatt kivágandó. Azok a fák, amelyek jellemző törzsátmérője 10 és 20 centiméter között van - a területen 78 fa - átültetésre alkalmasak - írták.

A főváros szerdai közgyűlésén a mobilgát mellett több más ügyben is döntöttek. Így arról is, hogy 2019 végére megújulhat a Blaha Lujza tér.