Az egyesületnek 200, 18-34 év közötti fiatal számolt be lakáskörülményeiről és lakásterveiről. A kapott eredmények szerint a közép vagy felsőfokú tanulmányaik elvégzése után önállósulni vágyóknak komoly anyagi kihívásokkal kell szembesülniük, mielőtt saját lakást vagy házat vásárolhatnának - írja a TLE.

A válaszadók 83 százaléka 18 és 26 év közötti személy volt. Hazánkban ezek a fiatalok nagy arányban tanulnak tovább, anyagi biztonságukat szüleik nyújtják, illetve a lakhatási körülményeket is ők biztosítják. A kérdőívet kitöltők 63 százaléka még otthon lakik, 8 százalékuk kollégiumban, 20 százalékuk albérletben, és a megkérdezetteknek mindössze 10 százaléka lakik saját tulajdonban lévő lakásban vagy kertes házban. A válaszolók 55 százaléka nem is vágyik költözésre. Azok, akik mégis költöznének (81 százalék) az ország határain belül szeretnének maradni.

A felmérés alapján a jelen lakáskörülmények fordított sorrendjét állították össze a válaszadók: 61 százalékuk saját kertes házra, 30 százalék saját lakásra vágyik, és csupán 10 százalék gondolkodik valamilyen bérleményben.

A közeljövőt illetően a legtöbben (40 százalék) bérlésben gondolkodnak, majd őket követik azok, akik vásárolnának (26 százalék), illetve felújítanának (22 százalék), és a sor végén állnak azok, akik építkezni szeretnének (12 százalék). A bérelt ingatlan felújítására a válaszadók mindössze 23 százalékának volna hajlandósága.

Majd minden második fiatal érdeklődött állami vagy EU-támogatásokról, és majd minden negyedik értékelne egy olyan információforrást, amely összeveti a jelenleg forgalomban lévő építőipari anyagok árait, ezzel segítve a legtakarékosabb választást. Különösképpen azért, mert 88 százalékuk anyagi támogatásra szorul az álmok megvalósításához.