Az elmúlt év decemberében az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,3 százalékkal emelkedett.

Az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 3,8, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,1, az egyéb építményeké 16,7 százalékkal, az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 5,5 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 18,3 százalékkal bővült, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 28,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 12,2 százalékkal. Az épületekre kötött új szerződések volumenének növekedését sportlétesítményekre, oktatási, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.

A szerződésállomány így is csak a fele a 2014-esnek

Az új szerződések elmúlt négy havi növekedése ellenére az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, december végén 48 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 35,9 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 69,1 százalékkal kisebb volt.

Az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest 2,8 százalékkal emelkedtek az építőipar termelői árai. Az épületek építése ágazatban, valamint a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban egyaránt 3,3, az egyéb építmények építése ágazatban 1,8 százalékos volt a drágulás év/év alapon. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,9 és 3,5 százalék között szóródott. Az építőipar árai 0,5 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Ilyen volt az év

Az elmúlt évi termelés 2014-hez viszonyítva 3 százalékkal bővült. Az épületek építése 4,8, az egyéb építményeké 1,6 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények építése az év első felében jelentősen nőtt, az utolsó hónapokban viszont elmaradt az egy évvel korábbitól - elsősorban az út- és vasútépítések voltak alacsonyabbak a korábbi magas bázisnál.

2015-ben az építőipari vállalkozások 7,3 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2014-ben. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 5,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre kötötteké 15,2 százalékkal csökkent.