Az idei év egészére továbbra is 12-15 százalékos építőipari termelésnövekedést vár tavalyhoz képest az Építési Vállalkozók Országos szakszövetsége - kommentálta lapunknak a legfrissebb adatokat Koji László ÉVOSZ alelnök. Hozzátette, az idei eddigi növekedést a tavaly év végi, nagy értékű, uniós forrásokkal táplált beruházások generálták, de a lendület már csak az út-, vasút-, és közmű építések terén tart ki, az épületépítés alól kifutottak a megbízások.

A jövőbeli munkát megalapozó új szerződések állománya az építőipar minden területén csökkent, ami Koji véleménye szerint azzal is magyarázható, hogy sem a 2015-ös költségvetés előkészítése, sem az új uniós pénzügyi ciklus indulásának periódusa nem kedvez az új szerződések kötésének. A trend nyomán az ágazatot jellemző eddigi kettősség - mélyépítés nő, magasépítés csökken - jövőre megszűnik, amire az ÉVOSZ alelnöke szerint nagyon oda kell figyelni, hogy az építőipar húzóágazat szerepe megmaradhasson.

Az építőipar megerősödését továbbra is a kormányzati pályázatok - amelyekre a 2015-ös költségvetés elfogadása előtt nincs reális esély - , valamint a lakossági beruházások tehetnék tartóssá, utóbbihoz azonban elengedhetetlen egy 2,5-3 százalékos kamatozású lakossági hitelkonstrukció, hogy a legalább hét éve halogatott felújítások, korszerűsítések elkezdődhessenek - hangsúlyozta Koji László.

Hol a fordulópont?

Petz Raymund, a GKI ügyvezetője szerint nincs fordulópont az ágazat termelésében, a növekedés dinamikájának második félévi megtorpanására számítani lehetett, ez egyébként a beruházások harmadik negyedévi alakulásában is tetten érhető lesz. Év/év alapon mintegy 15 százalékos bővülést vár a GKI, s mint Petz hozzátette, az év végén egyébként még lehet egy, a ciklus utolsó uniós forrásainak kiszórásával gerjesztett "minicsúcs"  az építőiparban.

Az új szerződések csökkenése kapcsán Petz megjegyezte, 2015-ben az ideihez hasonló volumenű építőipari termelésre számít, a 2014-es konjunktúrát valószínűleg nem lehet majd meghaladni. Az igazi nagy kérdés azonban, hogy mi lesz 2016-ban, amikor a konvergencia programban maga kormányzat is 2 százalékos beruházás-visszaeséssel számol, ami alól az építőipar sem vonhatja ki magát, hacsak a magánberuházások izmosodása nem kompenzálja a folyamatot.