Havi bázison, szezonálisan kiigazítva 18,9 százalékkal több új lakás került forgalomba, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 2007 októbere óta a legmagasabbra, 667 ezerre nőtt az előző havi 561 ezerről.

Elemzők átlagosan 0,9 százalékos csökkenést, 555 ezres értéket vártak szeptemberre.

Éves összevetésben 17 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek szeptemberben. Az eladások az ország minden régiójában emelkedtek.

Az augusztusi újlakás-eladások ütemével számolva, 5 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához. (Elővásárlási joga lenne az államnak egyes ingatlanokra.)

Bár az új lakások értékesítése a teljes lakásforgalomnak csak 11 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt, növeli a keresletet az építőanyagok és építési szolgáltatások iránt.

Elemzők az új lakások piacának fellendülését összefüggésbe hozzák a használt lakás-kínálat szűkösségével, de rámutatnak, hogy az építkezés bővülését fékezi a szakképzett munkaerő és a megfelelő építési telkek hiánya.