A Válasz.hu a cégbírósági bejegyzések és a hitelbiztosítéki nyilvántartás adatai alapján arról ír, hogy a Jászai Gellért fémjelezte Konzum-csoport a külügy pénzintézete segítségével szerzi meg - október elsejével - a Hunguest Hotels-lánc 14 szállodáját Leisztinger Tamás nagyvállalkozótól. (A tranzakciónak nem része a lillafüredi Hotel Palota, a szegedi Hotel Forrás, valamint a montenegrói Sun Resort és az ausztriai Heiligenblut; ezeket Leisztinger megtartja magának.)

A lap szerint a Horn-érában különös körülmények között privatizált Hunguest Hotelst húsz évvel később újra az állam segítő közreműködésével származtatják tovább. A hivatalos vevőt, Jászai Gellértet jóformán az összes magyar milliárdos strómanjaként emlegették már idehaza - Jászai most leginkább Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez és milliárdos vállalkozóhoz áll közel, de "okirati" bizonyítékok erre egyelőre nincsenek.

A Válasz.hu információi szerint 80 millió eurós (mintegy 25 milliárd forintos) hitelkeretet együtt biztosít az Eximbank és az Erste a megvétel alatt álló Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt.-nek, valamint az ugyanezen cégcsoportba tartozó gyulai Erkel Hotel Gyógyszálló Kft.-nek.

Másrészt kötöttek egy 4,8 milliárdos hitelszerződést is: itt a kölcsönt közvetlenül a szállodalánc vásárlója, a Konzum PE Magántőkealap vette fel (saját cégei, a KZBF Invest Kft. és a KZH Invest Kft. közreműködésével). Ebben az esetben a hitelnyújtó 70 százalékban az Eximbank, 30 százalékban pedig az az MKB Bank (az MKB-ban a Figyelő szerint a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel üzleti koalíciót alkotó Duna Aszfalt-tulaj, Szijj László a végső haszonhúzó).

További részletek a Válasz.hu-n olvasható.

A fenti MTI-képen a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel látható