Mintegy 100 üzletet hagyott maga mögött a Match 2012-es kivonulása után. A lepusztult boltok több mint 90 százaléka még a válság közepette, a jelenleginél nehezebb piaci helyzetben is gyorsan gazdára talált, legtöbbjükben a CBA és a Coop, a bevásárlóközpontokban pedig a Spar rendezkedett be, utóbbiakban akár milliárdos felújítást követően.

A 13 bezárásra ítélt Tesco ingatlan sorsa úgy általában a piacot nézve akár könnyebb is lehetne, az élelmiszerkereskedelmet érintő nehezítések azonban mégis rögössé teszik a hasznosítás útját. A CBA bejelentkezéséről szóló RTL hírt ma már az Indexen cáfolták, a tulajdonos Tesco pedig mindössze annyit közölt lapunkkal,  hogy minden lehetséges megoldást figyelembe vesznek, beleértve az újbóli bérbeadást vagy az ingatlan eladását. A nyolc áruház bérlőivel pedig tárgyalnak a meglévő bérleti szerződések további sorsáról.

Ezekkel a boltokkal nem lesz gond

Budapesten mindössze egy egység húzza le redőnyt, a Mátyás téri 200 négyzetméteres Tesco Expressnek valószínűleg nem lesz nehéz új gazdát találni. A 150-400 négyzetméter alapterületű győri és soproni üzletek is kapósak lehetnek a környékbeliek kiszolgálására szakosodó kereskedők,  szolgáltatók körében. A tatabányai ezer négyzetméteres, nagy parkolóval rendelkező Tesco kiváló, főút melletti elhelyezkedése miatt, sokrétűen hasznosítható, bútorüzletnek, élelmiszerüzletnek, vagy kínai áruháznak is alkalmas lehet - véli Koroknai Szabolcs, a CBRE kereskedelmi ingatlan szakértője.

Egy XIV. kerületi volt Match, ami nem kellett senkinek (Google StreetView)
Kép: Napi.hu

A  3000-5000 négyzetméteres "dobozok" értékesítését azonban már komoly kihívásnak tartja, és hosszú folyamatra számít, mert mint fogalmazott, a jellemzően kis vásárlóerejű településeken a mostani piac, az élelmiszerkereskedőket sújtó új terheket is figyelembe véve, nem tudja felvenni ezeket az ingatlanokat.

Bezárási hullám?

A nehézkes hasznosítást támasztja alá a Spar üzletek bezárásáról szóló legfrissebb hvg.hu hír, amely szerint 9-12 üzletre is lakat kerülhet, bár a lap szerint a Spar új üzletek nyitását is tervezi. A GKI őszi, üzlethelyiség-piac felmérése arról tanúskodik, hogy az ingatlanos cégek csak a keleti országrészben számítanak némileg javuló piaci helyzetre a következő egy esztendőben. A keresleti oldal képviselői pedig a saját tulajdonú és bérelt üzleteik alapterületének is nagyon enyhe növekedését valószínűsítik. Ám erre inkább csak a fővárosban és környékén van kilátás.

A GKI szerint a kereskedelmi ingatlanpiac 2014-ben az élénkülés jegyeit mutatta, az első félévben mintegy 25 százalékkal nőtt a szektorban regisztrált az adásvételi tranzakciók értéke. Megjegyzik azonban, hogy ez egyértelműen a piac újrafelosztását jelenti, a már bent lévő szereplők pozíciói változnak, friss tőke megjelenése nincs napirenden, érdemi fejlesztések az elmúlt időszakban nem történtek. Bár néhány fejlesztési terv napvilágra került, ezek egyelőre nem indulnak el. A felmérés óta elfogadott szabályozások, a vasárnapi zárvatartásról szóló törvény, a megemelt élelmiszerbizonsági díj, a veszteséges boltok kötelező bezárása pedig még kérdésesebbé tesz a tervasztalon lévő projektek bérlőkkel való feltöltését.