A 2014-es, 28 százalékos forgalombővülés csaknem másfélszeresre duzzadt idén a lakáspiacon. Év végére az adásvételek száma elérheti a százötvenezret, ami már csak kevéssel marad el a válság előtti volumentől, és nagyjából 20 százalékkal kevesebb, mint az egyensúlyinak tekinthető 170-180 ezres tranzakciószám. Az egyik hajtóerőt a befektetők jelentik, a keresletbővülés másik hajtóereje az elmúlt években vásárlásukat elhalasztó vevők piacra lépése.

A befektetők jelenleg jóval nagyobb lendületet adnak a piacnak, hiszen minél előbb, a jövőbeli áremelkedés reményében akarnak vásárolni - mondta Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója. A keresletük időben és térben is nagyon koncentrált. A saját célra lakást vásárlók esetén a spekuláció nem jellemző, így az időbeli nyomás is kisebb. Ráadásul, míg azok száma korlátos, akik minimum 10-20 millió forintos befektethető tőkével rendelkeznek, a saját céllal lakást vásárlók száma az elmúlt évek elhalasztott vásárlásai miatt jelentős. Ez azt jelenti, hogy az utóbbiak több éven keresztül jelenthetnek stabil növekedési alapot a lakáspiac számára. Ez a kettősség adja most a fellendülés szegmensenként eltérő sebességét is.

A használt téglalakások ára 15-20 százalékkal nőtt a fővárosban, az előző év azonos időszakához képest. A nyugati megyékben 10 százalékkal nőttek az árak. A panellakások Budapesten és vidéken is több mint 20 százalékkal drágultak. A 10 és 20 százalék közötti növekedési ütem nagy valószínűséggel nem fog kitartani több éven keresztül, hosszú távon az árak jóval visszafogottabb mértékű növekedése várható, a spekulatív vásárlások háttérbe szorulásával a következő években éves szinten kezdetben 5-10 százalékos, majd az infláció mértékét elérő, vagy némileg meghaladó ütemű növekedést prognosztizál az OC. A mostani jelentős árnövekedés korrekciója csak a nagyon keresett szegmensekben és helyszíneken elképzelhető, és mértéke sem lesz jelentős valószínűleg.

Licitálnak a vevők

A teljes árengedmény mértéke országos szinten 10 százalék alá csökkent 2015 első hat hónapjában, ebből 6,9 százalékot tesz ki a szerződéskötéskor elért áralku mértéke. A csökkenésért főleg a kínálati árengedmény a felelős. Ez azt jelenti, hogy a növekvő vevői érdeklődés hatására az eladók a hirdetési fázisban kisebb árengedményre kényszerültek, a kínálati árat kisebb mértékben kellett csökkenteniük. Ez nem feltétlenül arra vezethető vissza, hogy az eladók pontosabban tudták megállapítani a piaci árat, inkább annak köszönhető, hogy a potenciális vevő már kicsivel magasabb árszintnél is elkezdett érdeklődni. S bár nem jellemző, de Budapesten már felfelé is licitálnak a vevők.

Nincs idő  vég nélkül szemezgetni a kínálatban

A 2014-ben beindult trend, miszerint az átlagos értékesítési idő tégla- és panellakások esetében csökkent, 2015 első félévében tovább folytatódott, és az idei első hat hónapban a családi házak esetében is megállt az évek óta tartó növekedés. Az érdeklődök számának emelkedésével gyorsabb döntésre késztetik egymást a vevők. Az elmúlt évek gyakorlatához képest, a megfelelő lakás megtalálása után már nincs idő további ajánlatokra várni, hiszen nem ritka, hogy a kiszemelt lakást ez alatt már értékesíti a tulajdonosa.

A panellakások fővárosi óriási népszerűségét nagyon jól tükrözi, hogy Budapesten alig valamivel több, mint egy hónap kell az eladásukhoz. A fővárosban és a nyugati megyékben két hónappal rövidebb a családi házak eladásához szükséges idő, de hasonló eltérés van a panellakások esetében is, ott szintén ezen a két területen gyorsabb a panellakások értékesítése. A használt téglalakások esetében pedig egyedül Budapest kiemelkedő, a vidéki területeken nagyjából egyforma az átlagos értékesítési idő.