Az európai ingatlanbefektetési forgalom 2015-ben eléri a válság előtti szintet, sőt, a saját tőkéből megvalósított ügyletek már el is érték azt, a bankok pedig intenzíven elkezdték növelni a hitelezést, illetve keresik az alternatív megoldásokat, hogyan tudnának az ingatlanpiaci hozamvadászatban részt venni - mondta Borbély Gábor MRICS, a CBRE Kft. elemzési és tanácsadási vezetője a Napi.hu IX. Magyar Ingatlankonferenciáján. A kutatások szerint bizonyos országokban - de nem hazánkban - már fel-felmerül az ingatlanbuborék jövőbeli kialakulásának veszélye. Európában 297, Amerikában 412, Ázsiában 125 milliárd dollárra tehető a forgalom, ez összesítve már megfelel a 2007-esnek, de ezen belül Ázsia megtorpanást mutat.

A globális ingatlanpiaci tőkeáramlás nagysága is növekvőben van, az irányok összetettebbé váltak. Európa kiemelkedő célponttá vált, a globálisan 125 milliárd dollárra tehető ingatlanpiaci tőkeáramlás 45 százalékát az USA-ból Európába irányuló tranzakciók jelentik, miközben Ázsia súlya - világgazdasági jelentőségéhez képest - alacsony.

Borbély szerint a kelet- és közép-európai piacok - Oroszországot nem számítva - komoly növekedési potenciállal bírnak a nyugat-európai befektetők szemében, akik kifejezetten keresik a hozammal kecsegtető alternatív befektetési formákat.

A magyarországi ingatlanbefektetési forgalom ugyan nő, értéke a tavalyi szűk félmilliárd euró után 700-800 millióra rúghat, de még így sem éri el a 2007-est. Egyrészt azért, mert nincs készlet, ami foroghatna, másrészt azért, mert csökkent a magyar piac relatív súlya Európában, megjelentek egyéb desztinációk is, bár így is jó hozamok érhetők el itthon. Utóbbi annak ellenére igaz, hogy a budapesti hozamok nyomás alatt vannak: az ipari ingatlanok esetében az átlagos elvárt hozam az első negyedévben 9 százalékra, az irodapiacon 7 százalék közelébe, a kiskereskedelmi piacon pedig 7 százalék alá csökkent.