Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciusban mindössze 1,4 százalékos növekedést ért el az építőipar, amely az idén 10 és 20 százalék közötti növekedésre lehet képest. A gyengébb márciusi adatokban a kedvezőtlen időjárás is szerepet játszhatott - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, hozzátéve, hogy az első negyedévben még így is 19 százalékos, azaz jelentős bővülés ment végbe.

A részletes adatokból kiderül, hogy 2016 novembere óta idén márciusban fordult először, hogy az építőipar új szerződéseinek volumene csökkent, mégpedig 7,1 százalékkal éves összevetésben. Az új szerződések eltérően alakultak a két építőipari alágazatban, az épületépítéseknél nőttek, az egyéb építményeknél csökkentek - mondta a szakember.

Szerinte fontos kiemelni, hogy az egyéb építmények építéséhez tartoznak az út-, vasút- és közműfejlesztések, amelyek nagyvolumenű projektek, ezért ebben az alágazatban rendre jelentős eltérések lehetnek a havonta megjelenő adatokban. Az új szerződésekből és a teljes szerződésállományból pedig az is látszik, hogy a beruházók igyekeznek befejezni a már bevállalt munkákat és az újakkal óvatosabban bánnak. Részben azért, mert a kapacitáshiány továbbra problémát okoz az építőiparnak.

Németh Dávid szerint a kapacitáshiány abból is látható, hogy drágábbak lettek az építkezések, az építőipari termelői árak jelentősen, 8,2 százalékkal emelkedtek az első negyedévben. Ez ráadásul azt jelenti, hogy 2014 óta egyre gyorsabban emelkednek az árak az építőiparban. A K&H szakembere a legfrissebb adatok alapján továbbra is arra számít, hogy az idén 10 és 20 százalék közötti bővülést érhet el az ágazat.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a termelés lassulása mellett az építőipari rendelésállomány támaszt adhat az ágazatnak. Március végén ugyanis az épületek építésére vonatkozó rendelésállomány 5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az egyéb építményeké 117 százalékos emelkedést mutatott. Márciusban az épületépítésekre kötött új szerződések 32 százalékkal nőttek éves összevetésben, ez pedig újabb fejlesztéseket vetít előre.

Balogh László úgy látja, felemás helyzetben van az építőipar. Az építési kedv ugyanis tovább nőtt az épületépítési ágazatban, ami elsősorban kereskedelmi és ipari ingatlan beruházásoknak köszönhető. Ugyanakkor az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések értéke éves összevetésben ötödével csökkent, igaz a viszonyítási alapot jelentő tavaly márciusi érték kiugróan magas volt.

A kapacitás- és munkaerőhiány továbbra is korlátozza az ágazat növekedését, közben pedig az alapanyagok is drágultak - erősítette meg Balogh is. A friss adatok mutatják, hogy ma már jóval drágábban lehet építkezni, a termelői árak jelentősen, 8,2 százalékkal nőttek éves összevetésben.

Fotó: Pixabay