Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A válság évei alatt elhalasztott lakásvásárlások nyomán több mint 100 ezer lakásnyi kereslet halmozódott fel, becslések és a korábbi eladási számok alapján ebből mintegy 30-40 ezernyi új lakáshoz kapcsolódó igény - mondta Földi Tibor. A reálbérek növekedése, és a kiszámítható, fíx kamatozású finanszírozás eredményeként a vevők újra piacra léptek, azokkal a befektetőkkel együtt, akiket az alacsony, és várhatóan középtávon sem emelkedő kamatszint, valamint a csábító bérbeadási hozamok csalnak ide. Mindez stabilan erősödő keresletet jelent, ugyanakkor a kínálat csak lassan nő fel újra az igényekhez - vázolta a képet a Corvin sétányt fejlesztő Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Az állami otthonteremtési támogatási csomagból a használati engedéllyel rendelkező lakásokra igénylehető csok hatása a fejlesztőknél csak jövőre jelenik meg, a családi ház építések gyarapodása azonban már látszódhat a 2016 végi statisztikákban - vélte Földi. Az áfacsökkenés a kínálatbővülés feltétele volt, ennek eredményeként indulhat újra egyáltalán a lakásépítés - tette hozzá. Jelenleg mintegy 1000 eladható új lakás van a piacon, de ez nem csok kompatibilis kínálat.

Mi lesz a kivitelezési árakkal?

A 2008-as árakhoz képest 35-40 százalékkal drágultak a kivitelezési költségek, az akkori átlagosan 380 ezer forintos négyzetméterár pedig csak 420-430 ezer forintra nőtt, de további emelkedés várható. A drágulásból 20-25 százalék az élőmunka áremelkedése, ebben további 8-10 százalék a növekedési potenciál. Akik most kezdenek fejleszteni, kénytelen lesznek tovább emelni az árakat, ha szembesülnek a kivitelezés munkabérköltségeinek drágulásával - fogalmazott Földi Tibor.

Elmondta, a keresett helyszíneken, a belvárosban, vagy Budán az I., és a II. kerületekben nagyon szűkös az építési telekkínálat, ez is növeli a lakásárakat, s középtávon, főleg a belvárosban nagyon jó befektetéssé teszi az ingatlant. A Corvin sétány lakásainak az ára az induláshoz képest megduplázódott, a bérleti díjak is megugrottak, itt a befektetők 10 év alatt bruttó 18 százalékos éves hozamot realizáltak.

A sétányon idén sem áll le az építkezés, elindult a vevőregisztráció a két ütemben megvalósuló, 500 lakásos Corvin Átrium lakóházra, s két hét alatt már 500 potenciális vevőt vettek nyilvántartásba. A fejlesztő mobiltelefonról távvezérelhető okos otthonokat alakít ki az épületben, 600 ezer forint fölötti négyzetméter áron.