A lakásépítés első félévi adatainak növekményét az első negyedév kiugró értékei adják, a második negyedévben mindössze 1 százalékkal épült több lakás, mint a megelőző év azonos időszakában. Az építési engedélyek számának növekedése azonban az első negyedévben megfigyelhetőhöz hasonló ütemben a második három hónapban is - írja a KSH.

Az épített lakások száma a növekedés ellenére alacsony, a válságot megelőző 2008. év első félévében használatba vett lakások 29 százalékának. Az építés jelentős területi különbségeket mutat. A 2013. év első félévével összevetve idén eddig 18 százalékkal kevesebb lakás épült a megyei jogú városokban és 66, illetve 47 százalékkal több a kisebb városokban és a községekben. A fővárosban ugyanekkor 16 százalékkal nőtt az átadott lakások száma.

Az összes lakás több mint fele (1660) Közép-Magyarországon épült. Ezen kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében figyelhető meg számottevő építési tevékenység, itt meghaladta a négyszázat a használatba vett lakások száma. Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön csökkent a lakásépítés (39, illetve 67 százalékra).

Új lakást keres? Mutatjuk hol épülhet sok a jövőben

Az év első hat hónapjában kiadott új lakásépítési engedélyek száma 23 százalékkal meghaladja a használatba vett lakásokét. A 4009 kiadott építési engedély 18 százalékkal több, mint a megelőző év azonos időszakában, azonban a 2008. I. félévi mennyiséghez viszonyítva még mindig alacsony, annak egyötödét sem teszi ki. Győr-Moson-Sopron megyében 900-nál több lakás építését tervezik, az új engedélyek közel egynegyedét itt adták ki. A Közép-Magyarországon kiadott 1500 építési engedély 28 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az első félévében az építtetői kör összetétele alig változott az egy évvel korábbihoz képest: a természetes személyek által épített lakások aránya 57, a vállalkozások által építetteké pedig 41 százalék. Budapesten az összes lakás 72 százalékát építtették vállalkozók. A tárgyidőszakban mindössze 69 lakás épült önkormányzati megbízásból.

Az új lakások építési célok szerinti megoszlása is hasonló az előző év azonos időszakához. A lakások saját használatra 55, értékesítésre 42, bérbeadásra 3 százaléka épült. Jogi személyiségű gazdasági társaságok a kivitelezői a használatba vett lakások   62 százalékának, az egyéni vállalkozások a lakások 31 százalékát építették. Az újonnan épült lakóépületek között az új családi házak aránya 54, a többszintes, többlakásos épületeké 42 százalék. A lakóparki lakások aránya változatlanul 2 százalék..