Amikor a Goldman Sachs megnyitotta irodáját a 220 méter magas Warsaw Spire irodaház tetején felizzott az internet a hírrel kapcsolatos keresésektől. A Google Trends szerint a kattintások száma meghaladta a korábbi rekordot, amit tavaly augusztusban állítottak fel az internetezők. Akkor az vonta magára a figyelmüket, hogy a Goldman informatikusokat keresett varsói irodáiba.

Nem csoda, hogy a lengyel főváros lakóit érdekli az amerikai bank berendezkedése településükön: a Goldman azok közé a munkaadók közé tartozik, amelyek a legjobb feltételek kínálják a lengyeleknek, főként a frissen végzett egyetemistáknak - derül ki az moderninvestor.com cikkéből, amely az ingatlanpiac és nyugdíjbefektetési alapok gyümölcsöző kapcsolatát elemzi.

Vonzó ország

Az amerikai bank nincs egyedül: számos nemzetközi pénzintézet kínál állást varsói irodáiban a helyieknek. Lengyelországban korábban Krakkó és Wroclaw vonzotta a külföldi munkaadókat, ám mostanra átvette a helyüket a főváros. Az ország vonzerejét egyebek mellett az adja, hogy a kínai mellett egyedül a lengyel gazdaság büszkélkedhet azzal, hogy az elmúlt 25 évben folyamatosan növekedett.

Az irodát kereső külföldiek mellett a helyi vállalatok is megjelentek a varsói ingatlanpiacon, amelynek eredményeként egymás után nőnek ki a földből a felhőkarcolók. A fejlesztésekhez azonban pénzre van szükség, amely jobbára szintén külföldről érkezik.

Nyugdíjalapok a színen

Jelenleg négy több mint 100 méter magas torony épül a lengyel fővárosban és legkevesebb öt továbbit terveznek, köztük köztük a 310 méteres Chmielna Business Centert, amely 2020-as elkészülte után az Európai Unió legmagasabb épülete lesz. A finanszírozásban az elsők között tolonganak a német nyugdíjalapok.

Az elmúlt év elején az Invesco befektetési cég 226 millió euróért megvásárolta a többféle módon hasznosított Plac Unii épületet Varsóban. A megbízást a Bayerische Versorgungskammertől (BVK), Németorzság legnagyobb nyugdíjalapjától, illetve egy másik hasonló alaptól, a düsseldorfi Nordrheinische Arzteversorgung (NAEV) kapta.

Idén áprilisban négy meg nem nevezett nyugdíjalap megvett egy másik felhőkarcolót, a Prime Corporate Centert. A vásárlást a Warburg-HIH Invest Real Estate hajtotta végre a megbízásukból. A 90 millió eurós üzlet a harmadik legnagyobb befektetés volt a lengyel ingatlanpiacon 2016-ban.

Jó helyen van

A Warburg-HIH, amelynek ügyfelei főként német intézményi befektetők, azzal indokolta beszállását a vásárlásba, hogy a toronyház kiváló helyen, Varsó központjának közelében van. A város tömegközlekedése jó, a tőzsde remek és városszerte folynak a tovább fejlesztések előkészületei.

Emellett az is az üzlet mellett szólt, hogy az felhőkarcolót a Raiffeisen Bankkal együttműködve építették. A pénzintézet lízingeli az irodaterület 95 százalékát a következő tíz évre. Más bankok is belevetették magukat a helyi Business Process Outsourcing (BPO) üzletbe.

A háttérben egy további nemzetközi gazdasági folyamat áll: számos vállalat visszatelepíti tevékenységeit Európába Ázsiából és Lengyelországban talál ehhez jó ingatlanfeltételeket, illetve olcsó, képzett munkaerőt.

Túl sok lehet

Szakértők szerint a piac túlfűtötté válhat. A Warburg-HIH is elismeri, hogy nem lehet kizárni ezt a veszélyt. A túlpörgő befektetések jele lehet, hogy bár rengeteg hely elkelt, a kiadatlan irodák száma mégis duplájára, a teljes kínálat 14 százalékra ugrott 2011 óta. Ez a frankfurti szintnek felel meg.

A Bayerische Versorgungskammer nyugdíjalap elemzői hasonló kockázatokat látnak. Ugyanakkor a Wargurg-HIH menedzsmentje egyelőre összességében optimista. A lengyel gazdaság nő és Varsó ingatlanpiaca még mindig nem túl nagy a város lakosságához képest. A hasonló nagyságú Hamburg irodapiaca háromszorosa a lengyel fővárosénak. Mindkét tényező erősítheti az irodák iránti keresletet a jövőben.