Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus 1-je óta a jegybank tulajdona az Eiffel Palace luxusirodaház, és a dolgozói üdültetésére megvette a tiszaroffi kastélyt. De nem csak az ország egyik legdrágább, 14 500 négyzetméteres irodaházára és a kastélyra költött a jegybank az utóbbi időben - írja az Index.

Az V. kerület, Kálmán Imre utca 20. szám alatti épület az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) nevű érdekvédelmi szervezet korábbi székháza volt, tavaly december 21. óta a nyár közepéig volt a jegybank tulajdona. Majd az MNB június 18-án továbbadta a saját, újonnan felállított oktatási-tudományos alapítványának, a Pallasz Athéné Domus Scientiae Alapítványnak. A négyemeletes, 615 négyzetméteres saroképület vételára 450 millió forint volt.

Google Street View
Kép: Bp., V., Kálmán Imre utca 20.

Gyorsan megvették

Az MNB december végéig már átutalta a 450 millió forintos vételár nagy részét, 400 milliót. A jegybank ráadásul rá is ígért egy piaci ajánlatra. Az épületet 2011 óta árulta az IPOSZ, ezidáig sikertelenül. A közelmúltban azonban bejelentkezett egy külföldi érdeklődő, akinek már épp eladták volna az ingatant. Az IPOSZ arról tájékoztatta az Indexet, hogy az MNB ajánlata az utolsó pillanatban jött, és nagyobb összegről szólt - illetve egyébként is szívesebben adták el magyaroknak az épületet. Bár az állam korábban nem érdeklődött az évek óta árult székház iránt, most viszont ráígértek a korábbi piaci vevőjelöltre.

Az Index információi szerint az IPOSZ jó kormányzati kapcsolatai miatt sikerült végül az utolsó pillanatban jó áron eladni az épületet az MNB-nek, méghozzá igencsak gyorsan. Ezt azonban az IPOSZ illetékesei határozottan cáfolták a portálnak.

Kétmilliárdot költ az alapítvány

A Pallasz Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) része a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának, és a közgondolkodási programnak is. Az új épületbe majd a felújítást követően költözik. Az alapítvány évente kétmilliárd forintot költhet el. A Pallasz Athéné program keretében még két másik program is van. A szintén gazdasági-pénzügyi képzést erősítő Domus Animae az Úri utcába (a régi budai városháza épületébe), a határon túliakat támogató Domus Concordiae pedig a PSZÁF korábbi épületébe került.

Az MNB egyes részlegei költöznek az Eiffelbe

Az MNB nem kommentálta a 11-12 milliárd forintosra becsült Eiffel Palace megvásárlását. A portál információi szerint az MNB azt tervezi, hogy nem csupán tulajdonosa, hanem használója is lesz a 20 eurós bérleti díjjal dolgozó irodaháznak. Az Eiffel Palace az eladása idején 70-75 százalékos kihasználtsággal működött, és éppen a legdrágább felső szinteket nem tudták még kiadni. A bérlők között van például a PricewaterhouseCoopers és a Brit Kereskedelmi Kamara.