A magyarországi befektetési piacon az elmúlt 12 hónap során ugyan mutatkoztak már az élénkülés jelei, mostanra azonban  megvalósult ügyletekről is be lehet számolni. Az év első felében a teljes tranzakciós volumen elérte a 283 millió eurót, melyből 231 millió euró értékben hozamtermelő ingatlanok cseréltek gazdát. Ez 2011 óta rekordnak számít, 2013 első feléhez képest  pedig 46 százalékos emelkedést jelent - olvasható a Colliers elemzésében.

A harmadik negyedév két befektetési tranzakció lezárásával indult összesen közel 50 millió euró értékben, és hamarosan egy újabb ügylet is lezárulhat - mondta Vécsey Bence, a Colliers International magyarországi irodájának befektetési igazgatója, aki tanácsadóként működött közre mindkét közelmúltban lezárult intézményi tranzakcióban, a Skanksa által fejlesztett 18 ezer négyzetméteres prémium irodaház - a Green House -, illetve egy Auchan által bérelt 37 ezer négyzetméter méretű disztribúciós központ értékesítésében. A Green House eladása az első jelentős nyíltpiaci iroda tranzakció 2012 negyedik negyedéve óta.

A nemszeretem ingatlanokat is viszik

A mai piacon az egyik legbiztatóbb jel, hogy a befektetők újra elkezdtek logisztikai parkokat is vásárolni, amik 2009 óta a legkevésbé kedvelt eszközök közé tartoztak - tette hozzá Vécsey. A megnövekedett aktivitás több tényezőnek is köszönhető: a javuló magyar makrogazdaságnak, a relatív olcsónak számító hazai piacnak, a globálisan alacsony kamatkörnyezetnek, a befektetők kezében összpontosuló tőke nagyságának, illetve a mára már szélesebb körben elérhető finanszírozásnak.

Megváltozott a befektetők összetétele is. Míg a piacot korábban domináló osztrák és német alapok szelektíven az értékesítésére fokuszálnak, addig brit és amerikai hátterű magántőke-befektetők, közel-keleti vásárlók és magyarországi intézmények aktívan keresik a lehetőségeket és véglegesítenek ügyleteket. Árazásban új referencia szintekről talán még korai lenne beszélni, mindenesetre az első félév eredményei, illetve a folyamatban lévő ügyletek bizakodásra adnak okot - hangsúlyozta Vécsey.