A kutatóintézet számításai szerint Európában 2,2 millió ember megbetegedését okozza a penészes környezet, miközben a légúti betegségek éves szinten 82 milliárd eurónyi közvetlen és közvetett költséggel terhelik az európai országokat. A német kutatóintézet munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy az elmúlt két évtizedben zömmel energiahatékonysági megfontolásból végzett felújítások a vizesedés problémáját általában nem kellő mértékben vették figyelembe. Pedig számításaik szerint 2050-ig a problémás lakások aránya a felére csökkenthető, ami több mint félmillió ember egészségét adná vissza a kontinensen.

A magyar helyzet sem ad okot az optimizmusra: nálunk a lakosság 26 százaléka él a nedvesedés által érintett lakásokban - ez az ötödik legmagasabb arány Európában, és közel kétszerese a kontinens 16 százalékos átlagának. A nemzetközi adatokat alátámasztják az Aereco Légtechnika Kft. novemberi felmérésének az adatai is, melynek során 120 ingatlantulajdonost kérdeztek. A válaszadók 37 százalékánál volt valamilyen probléma, jellemzően penészesedés.

A tanulmány szerzői rámutatnak, hogy a tüneti kezelést jelentő fertőtlenítés mellett, a megfelelő építőanyagok és eljárások alkalmazásával, gondos minőségbiztosítással, valamint rendszeres karbantartással a probléma nagyrészt kiküszöbölhető. Fontos a vízszivárgások megakadályozása, a bádogosmunkák és a vizesblokkok megfelelő kialakítása, a hőhidak kialakulásának megakadályozása, a fűtési rendszerek korszerűsítése és a megfelelő, igények szerint automatikusan működő szellőzőrendszerek kialakítása is. A leghatékonyabb, testre szabott megoldás kialakításához érdemes épületgépész vagy légtechnikai szakértő segítségét igénybe venni.