Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata minden épületgépész és kéményseprő álláspontját közvetítő véleménye szerint a szakma jó ideje egységesen küzd azért, hogy minden nyílászárócsere átgondoltan és ellenőrzötten történjék. Amennyiben ugyanis szűklátókörűen csak az energiatakarékosság szempontjaira figyelünk, akkor jöhet a fejfájás, a penészesedés, a szén-monoxid-mérgezés, és a legrosszabb esetben a tragédia.

Tudomásul kell venni, hogy nem csak az ember, a tüzelőberendezés, hanem a lakás is igényli a friss levegőt. Sokan úgy érvelnek, hogy majd gyakrabban nyitják ki az ablakot, amire persze éjszaka nem kerül sor, így "érthetetlen okból" (a szén-dioxid feldúsulása miatt) fejfájással ébrednek - figyelmeztetnek a szakértők.

A nyílt égésterű tüzelőberendezések a helyiségből veszik, vennék az égési levegőt, ami viszont a nyílászárócsere után nem pótlódik, hiszen az új ablak és ajtó mintegy levákuumolja a lakást. Mérések bizonyítják, hogy ilyen esetben a legjobb minőségű tüzelőberendezések is szén-monoxid termelővé válnak, és mérgezést okoznak, okozhatnak.

Így előzhető meg a tragédia

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy az energetikailag fontos nyílászárócsere előtt épületgépész vizsgálja meg a jó légszigetelés belső komfortra gyakorolt hatását, és tegyen javaslatot a kiegészítő beavatkozásokra (többek között kontrollált levegőbevezetők beépítésére, vagy szabályozott gépi szellőztetésre ) Így kerülhető el, hogy a sok pénzbe kerülő ablakcsere után a lakó ne kerüljön sokkal rosszabb helyzetbe.