Idén a harmadik negyedévben egy új raktárépületet adtak át, a Prologis Park Budapest - Sziget 21,5 ezer négyzetméteres projektjét Szigetszentmiklóson. A budapesti agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya jelenleg 1,9 millió négyzetméterre rúg.

A harmadik negyedéves bérlői kereslet 84,6 ezer négyzetmétert tett ki, az előző negyedévhez képest ez 9 százalékos csökkenés, az előz év azonos időszakához képest 37 százalékos növekedés. A piac  43 százaléka új tranzakciókhoz kötődik, a szerződéshosszabbítások részaránya 28, a bővüléseké 16 százalék volt. Az elérhető szabad raktárterület kis mennyisége miatt több nagy előbérleti szerződést is kötöttek a negyedév során. Összesített volumenük elérte a 11,6 ezer négyzetmétert, a teljes bérlői kereslet 13 százalékát.

A harmadik negyedévében a BIEF összesen 31 tranzakciót regisztrált, melyből egy új szerződés haladta meg a 10 ezer négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 2,8 ezer négyzetméter volt, 38 százalékkal kisebb az elmúlt negyedévinél.

A bérleti szerződések 95 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan háromezer négyzetméterre. A városi logisztikát érintő bérbeadások átlagos mérete 1,2 ezer négyzetméter volt.

Az üresedési ráta jelenleg 8,9 százalékon áll, ez az előző negyedévéhez képest 0,7 százalékpontos csökkenést jelent. Jelenleg összesen mintegy 170 ezer négyzetméternyi ipari terület áll üresen és csupán három épületben van 10 ezer négyzetméter feletti kiadatlan terület.

A második negyedéves visszaesését követően a nettó abszorpció ismét pozitív érteket ért el, összesen 13,3 ezer négyzetméterrel bővült a bérbeadott állomány.