Új irodaházat kapnak a parlamenti képviselők és munkatársaik a meglévő Képviselői Irodaházon kívül. Az irodaháznak kiszemelt Kossuth tér 6-8. szám alatti, a 2-es metró kijárata melletti volt MTESZ-székház elhúzódó kisajátítása ugyanis befejeződött - derül ki Wachsler Tamás, a tér átépítését irányító Steindl Imre Programiroda vezetőjének MTI-nek adott nyilatkozatából. "Hamarosan megkezdődhet az 1970-es években épült MTESZ-székház rekonstrukciójának előkészítése, miután az ezt elősegítő kormányrendelet megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben. A felújítás után az épületet az Országgyűlés Hivatala használja majd" - mondta Wachsler.

A kormányrendelet szerint az irodaház felújításának előkészítésével kapcsolatos eljárásokat, beszerzéseket mentesíthetik a nyilvános közbeszerzés alól - ahogy korábban tették ezt a Kossuth tér rekonstrukciója, a mélygarázs és látogatóközpont építése, valamint a Igazságügyi Minisztérium központi épülete (Kossuth tér 2-4. szám alatt) korhű tetőzetének visszaállítása érdekében megvalósuló beruházások beszerzéseivel. Ha a beszerzések becsült értéke el is éri a közösségi közbeszerzés értékhatárait, nem kell ezen eljárások szabályait alkalmazni, mivel a kormány szerint ez "olyan információk átadására kötelezné Magyarországot, amelynek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével".

A kormányrendelet szerint állambiztonsági okokból mentesül a közösségi közbeszerzés alól:

"A budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciója, mélygarázs és látogatóközpont, valamint a Igazságügyi Minisztérium központi épülete korhű tetőzetének visszaállítása tervezése, kivitelezése, valamint a kapcsolódó szolgáltatások megrendelése, illetve az Országgyűlés Hivatala kezdeményezésére és vele egyeztetve, más beruházók által a Kossuth teret közvetlenül érintő közművezetékekkel érintett ingatlanokon a beruházások eredményeként megvalósuló állapot hosszú távú megőrzése érdekében lebonyolított beruházásokhoz kapcsolódó beszerzések megvalósítása, továbbá a Budapest V. kerület Kossuth Lajos tér 6-8. szám alatt álló épület (MTESZ-székház) - különösen a homlokzat - átalakításával, felújításával összefüggő tervezési szolgáltatások végzése, költségbecslés, árazatlan költségvetés készítése, dokumentáció készítése, a megvalósításhoz szükséges engedélyek, hozzájárulások beszerzésével kapcsolatos ügyintézés, a beruházás komplex lebonyolítói és műszaki ellenőri, valamint tervellenőri feladatainak ellátása, illetve a beruházás megvalósításának előkészítéséhez szükséges egyéb feladatok".

A Kossuth tér átépítésével kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket már korábban kiemeltté minősítette az Orbán-kormány, a most többek közt az is bekerült a jogszabályba, hogy a beruházással összefüggésben nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A föld alatti folyosó kötné össze a parlamentet és az új irodaházat

A fővárosi kormányhivatal V. kerületi építésügyi és örökségvédelmi hivatala már tavaly júniusban engedélyezte, hogy a Parlament épülete és a MTESZ-székház között a Kossuth tér alatt, térszín alatti összekötő folyosó épüljön. A kérelmet az Országgyűlés Hivatala nyújtotta be a hatósághoz.

Wachsler Tamás mai nyilatkozata szerint átalakul az irodaház homlokzata, belsőleg pedig teljesen megújul majd. A tegnap megjelent kormányrendelet célja, hogy az ingatlan - a teljes Kossuth téri rekonstrukcióhoz hasonlóan - kiemelt beruházásnak minősüljön, ezzel könnyebbé váljon az engedélyezési eljárások lebonyolítása, és nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe véve csak olyan cégek vehessenek részt a beruházás legnagyobb részében, amelyek átestek a szükséges ellenőrzésen - mondta Wachsler az MTI-nek.

Sok milliárdot költenek még a Kossuth térre

Az egykor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának is otthont adó, volt MTESZ-székház állami kisajátítása elhúzódott, a tulajdonjog megszerzésére a kormány már 2012-ben egymilliárd forintot csoportosított át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, ám a tulajdonjog miatt többen is pereskedtek. A korábbi kormányzati tervek szerint már 2014 tavaszára megújult volna az irodaépület.

Az irodaház homlokzatának helyreállítására és az igazságügyi tárca épülete (Kossuth tér 2-4.) tetőjének korhű átépítésére két év alatt 20 milliárd forintot szántak 2013-ban.

Az Országgyűlés Hivatala feladatai

Az Országgyűlés Hivatala az Országgyűlés szervezeti működtetési, ügyviteli és döntés-előkészítési feladatait látja el. Segíti az Országgyűlés, a tisztségviselők, a bizottságok és meghatározott feladatkörökben a képviselők munkáját. Emellett az öt párt képviselőcsoportja a képviselőik számához igazodó létszámú frakcióhivatalt is működtet. Az Országgyűlésről szóló törvény lehetővé teszi továbbá hogy a képviselők tevékenységét az Országgyűlés Hivatala által finanszírozott személyek segítsék. Az Országgyűlés tisztségviselői, a bizottságok és a frakciók szakértőket is foglalkoztathatnak - olvasható a parlament honlapján.