A forintosításnak közvetlen hatása nincs a lakáspiacon, de a közvetett hatásai többrétűek - írta elemzésében az Otthon Centrum (OC). Egyrészt visszaléphetnek az eladási szándéktól azok, akiknek korábban fizetési nehézségeik voltak, ám a csökkenő részleteknek köszönhetően immár ki tudják fizetni a részleteket, másrészt a tőketartozás csökkenésével piacra kerülhetnek azon lakások, amelyeket eddig csak nagy veszteséggel lehetett volna eladni.

Átlagosan 17 százalékkal csökkent az ingatlanok ára 2008 és 2013 között, így gyakran alakult ki az a helyzet, hogy az ingatlan piaci értéke alacsonyabb volt a fennálló tőketartozásnál. A tőketartozás csökkenésével most javulhat a helyzet, de a lakásárak még csak most kezdtek el növekedni, visszafogott ütemben, így az ingatlan értékesítése most még nem lesz reális opció minden költözni vágyó devizahiteles számára.

A banki oldalon a komoly egyszeri veszteségek mellett az éves kamatbevételek csökkenésének lehet közvetett hatása a lakáspiacon, mégpedig a banki hitelezési hajlandóságon keresztül. A lakáspiac stabil növekedési pályára állásához elengedhetetlenek az olcsó, széles körben elérhető hitelek - írja az OC. Az új, lakossági, lakáscélú hitelek kihelyezése az idei első kilenc hónapban 60 százalékkal bővült - összhangban a lakáspiaci kereslet bővülésével. Amennyiben a devizahiteles csomag veszteségei az új hitelkihelyezések számának csökkenésében is megmutatkoznak, úgy ez visszavetheti a lakáspiac fellendülését.

Mi lesz később?

A devizahiteles mentőcsomag elterelte a figyelmet egy másik, szintén a lakáshitelezéshez kapcsolódó problémáról, a bedőlt hitelek mögötti ingatlanokról, amelyek lakáspiaci hatásai még közvetlenebbek. Az MNB adatai szerint 110 ezernél több ingatlan van a bankok portfóliójában, ami kényszerértékesítésre bocsátható.

Ez a mennyiség meghaladja az elmúlt évek 85-90 ezres éves adásvételi számát, de még az idei évre várható 105 ezer adásvételnél is több - mondta Déry Attila, az OC vezető elemzője. Így a banki portfoliók kitisztítása több évet igénylő folyamat lesz, bár a lakáspiac magára találása gyorsíthatja.

A portfóliótisztítása növeli a bankok hitelezési kedvét, ami egyértelműen pozitív a lakáspiac számára. Az árverési kvótarendszer hivatott a kényszerértékesítések árakra gyakorolt nyomását tompítani. A gyakorlatban ez eddig jól működött, a kvótarendszer azonban 2014 végéig van érvényben, az addig hátralévő idő pedig túl rövid ahhoz, hogy a banki portfoliók kitisztuljanak, így a helyzet megoldásához nagy valószínűséggel újbóli szabályozói beavatkozásra lesz szükség - véli az OC elemzője. Nagyszámú ingatlan rövid időn belüli piacra dobása a bankoknak sem áll érdekében, hiszen az ilyen túlkínálati sokk az okozott árcsökkenés miatt a most még jól teljesítő hitelek mögötti fedezetek értékét is csökkentené, kockázatosabbá téve e hiteleket.