Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember 15-én került új tulajdonoshoz a budapesti Aréna Pláza, a dél-afrikai NEPI Rockcastle az Arena Property Kft nevet viselő leányvállalatán keresztül vásárolta meg az Arena Plazát tulajdonló Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft-t. A bevásárlóközpontért a vevő 275 millió eurót (82,5 milliárd forint) fizetett, a tranzakció hozamszintje körülbelül 6,2 százalék - írja a portál a vevő közlésére hivatkozva.

A cég közleménye szerint a kelet-közép-európai régió második legnépszerűbb városában, Budapesten 10 éve megnyílt bevásárlóközpont a főváros második legnagyobb, 66 ezer négyzetméteres plázája (a legnagyobb az Árkád, a legjobban teljesítő pedig a Westend - a szerk.), amelynek az éves forgalom-növekedése meghaladta a 7 százalékot. A plázát száz százalékban bérbeadták, bérlői főként nemzetközi márkák.

A vevő, a kereskedelmi ingatlanpiacon ismert NEPI egy dél-afrikai befektetési alap már komoly portfóliót épített fel a régióban, s iparági hírek szerint képes lesz orvosolni az Aréna azon műszaki-technikai problémáit, amelyek annak villámgyors kivitelezéséből adódnak.

Idén, az első félévben 795 millió eurót költöttek a befektetők a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon a CBRE összesítése szerint a tavalyi kimagasló, 1,54 milliárd eurós tranzakciós érték után. A kelet-közép-európai régió még tavalyhoz képest is vonzóbbá vált a befektetők szemében, a térség forgalmából pedig Magyarország 15 százalékos arányban részesedik

A magyar kereskedelmi (hozamtermelő) ingatlanbefektetési piac 40 százalékát magyar vevők vásárlásai teszik ki, a maradék 60 százalékon főleg német, angol, amerikai, osztrák befektetők osztoznak, sőt 10 százalékban szlovák és cseh befektetők is vásároltak. Mindazonáltal ma már nagyon nehéz megmondani, hogy az itt vásároló alapok tőkéje valójában honnan származik - jellemezték a napokban a hazai befektetési piacot egy nemzetközi ingatlanszakmai szervezet, az RICS magyar vezetői.