A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a 2013-as elhelyezési ötletpályázat nyertes pályaműveiben javasolt megoldásokkal összhangban, a park szélein és a Városligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén épülnek fel, ami lehetővé teszi a park zöldfelületének nem egyszerűen a megőrzését, hanem annak növelését és egyben rekonstrukcióját is - mondta el az MTI-nek a beruházás miniszteri biztosa.

A Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László hozzátette, hogy a kiírás Európa jelenlegi legjelentősebb múzeumi fejlesztését hirdeti meg, amely tény már önmagában is növeli Magyarország nemzetközi presztízsét. Mint kiemelte, több mint száz éve nem írtak ki Magyarországon valódi nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot, amelyre - a feladat jelentőségére tekintettel - sok száz pályamű beérkezésére számítanak a világ minden szegletéből. A négy felhívást az Építészek Nemzetközi Szövetségével (UIA) együtt dolgozták ki és a 870 ezer eurós (mintegy 270 millió forintos) összdíjazás is a pályázat tekintélyét növeli.

Az öt épületre négy külön felhívás jelent meg a www.ligetbudapest.org honlapon: a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire valamint az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum közös épületére egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum ikerépületeire pedig egy közös pályázatot tettek közzé.

Így kell elhelyezni az épületeket

A FotóMúzeum és a Magyar Építészeti Múzeum épületei egymás mellé kerülnek a Városligeti fasor és a Dózsa György út tengelyében. Az Ötvenhatosok terének Ajtósi Dürer sor felőli végében épül fel a Néprajzi Múzeum, a lebontandó Petőfi Csarnok (PeCsa) mögötti téren pedig az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épülete valósulhat meg. Ez az épület a máshol elhelyezendő sportpályák helyére kerül, azaz nem intakt zöldfelületre - mondta Baán László.

A leromlott állapotú Petőfi Csarnok lebontásával a Nagyrét 130 év után ismét rászolgál majd egykori nevére, a 2. világháború előtt ugyanis az 1885-ben megnyílt Iparcsarnok állt a PeCsa helyén. A Magyar Zene Háza a volt Hungexpo-irodák helyén épül fel, minimalizáljuk tehát a zöldfelület-felhasználást - emlékeztetett Baán László, hozzátéve: még keresik a tervezett Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont optimális helyét.

A pályaművek beérkezésének határideje május 27., a második forduló várható kezdete augusztusban lesz, a zsűri pedig a tervek szerint decemberben hirdet végeredményt. Ezt követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik, az építkezések pedig 2016-ban indulhatnak, az épületeket 2018-ban adhatják át. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.