Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar építési piacról a Buildecon által a konferencián megjelentetett tanulmány azt írta,  2013-ban ugyan véget ért a recessziós időszak, és az ország kikerült az EU túlzott deficit eljárása alól is, a kismértékű gazdasági fejlődés azonban még sok bizonytalanságot rejt magában. Még nincs igazi hajtóerő a gazdaságban, és a magánerő tartalékai az elhúzódó válságban kimerültek. Ez mind a lakásépítés finanszírozásában, mind a kis- és középvállalatok befagyott beruházásaiban tettenérhető.

Az építési piac  2006 óta tartó romlása 2013-ban várhatóan megáll. Ebben az évben számottevően nőtt a teljesítmény a nagyon alacsony előző évhez viszonyítva, mind a nem-lakás célú magasépítés, mind a mélyépítés területén. Az építőipar e 4-5 százalékos növekedését azonban a lakásépítés 2013-ban várható további romlása lerontja, ezért összességében 1 és 2 százalék lehet a növekedés.

2014-re már jelentősebb erősödést várnak, ennek alapja egyrészt a felgyorsuló, EU forráson alapuló teljesítések, másfelől a választási évben  befejeződő, nagy közösségi beruházások. Amennyiben egy kedvező lakáspolitikai intézkedés kimozdítja a lakáspiacot a mélypontról - az elemzők ebben bíznak - akkor az építési tevékenység Magyarországon újra felívelő pályára állhat.

Ettől függ a piac

Összeurópai szinten csakúgy mint nálunk, a GDP, a gazdaság állapota, a beruházási hajlandóság dönti el, hogyan alakul az építési piac teljesítménye. 2007 óta 22 százalékkal esett az építés, számba véve mind a lakó, a nem-lakó és a mélyépítés alszektorokat. Ez változatlan áron 360 milliárd eurót tesz ki (csupán a nagyságrend érzékeltetésére, 2012-ben Magyarország éves építési teljesítménye 7,4 milliárd euró).

A 15 Euroconstruct ország összteljesítménye - a visegrádi 4-ek nélkül - 2012-ben 1214 milliárd euró,  ez megegyezik az 1990-es évek közepének értékével. A csökkenés 60 százalékban a spanyol krízis következménye.

Vége a lakásépítési turbulenciának

A konferencián megállapították, úgy tűnik, a turbulencia évei, amelyek 2007 óta kísérik az európai lakásépítést, 2014-re véget érnek. Ha összevetjük a 2007-es tényszámokat és a 2013 végére prognosztizált értéket, változatlan áron 26 százalékos  a csökkenés. A további évek előrejelzései a következők: 2014-re +1,4 százalék, 2015-re +2,2 százalék, 2016-ra +2,3 százalékos növekedés várható.

Az építési összteljesítményben a lakásépítés és felújítás 2012-ben 32,6 százalékot tesz ki, de a kelet-európai lakásépítés eléri az össszes építési teljesítmény 42,5 százalékát is. A nem-lakás célú magasépítés 3,4 százalékot esett, valamivel kevesebbet, mint tavaly. Ez az erős csökkenés várhatóan 2014-ben megáll. Az Euroconstruct azt jósolja, hogy Nyugat-Európa lassabban nyeri vissza a növekedési ütemét, mint a  négy visegrádi ország. A felújítás, korszerűsítés, fenntartás változatlanul jelentős: a nyugati országokban a magasépítés mintegy 50 százalékát teszi ki. Ez a stabil piaci szegmens valamennyit enyhített az építési teljesítmény csökkenésén. A mélyépítésben nem számítanak túl nagy fordulatra 2014-2016 között.