Az ÉVOSZ felmérésben résztvevő, mintegy 400 cég nagy többsége nettó árbevételnövekedéséről számolt be, de ez a növekedés várakozásaik szerint a második félévben megtorpan. A válaszadók háromnegyede az árbevételarányos jövedelmezőség enyhe emelkedését is jelezte, de a lakásépítéssel foglalkozó cégeknél nincs elmozdulás.

Az újonnan kötött szerződésállomány volumenének a csökkenésére számít az év hátralévő részében a megkérdezettek 80 százaléka. Legpesszimistábban az épületépítéssel, lakásépítéssel foglalkozó vállalkozások látják a várható megrendeléseket.

A vállalkozások jó üzleti menetét leginkább akadályozó tényező az alacsony piaci ár, a tisztességtelen verseny, a cégekre háruló magas adminisztrációs kötelezettség.  A felmérésben résztvevők ilyen plusz adminisztrációs tehernek érzik az elektronikus építésinapló-vezetési kötelezettséget is. Elmondásuk szerint a naplóvezetés olyan mértékű terheket rótt a vállalkozásokra, melyeket nemigen tudnak a piaci árakban érvényesíteni, nagyságrendjük pedig esetenként a több millió forintot is meghaladja.

Sok a gond az e-naplóval

Az e-naplót a válaszadók kétharmadánál a cégek szakemberei vezetik, akik a felhasználói program változtatása, fejlesztése miatt folyamatos önképzésre szorulnak. Részben ez is indokolja, hogy a vállalkozások mintegy 70 százaléka tervezi a következő évben a vállalkozás működésével, fejlesztésével összefüggő képzés igénybevételét munkavállalói részére. Az elektronikus építési napló vezetésénél további problémaként jelentkezik a megrendelők naplóvezetéssel kapcsolatos ismerethiánya, valamint a partnerek naplóvezetéshez való passzív hozzáállása. A megkérdezett cégek egyharmada a generálkivitelező építési naplójához csatlakozva, a kisebb értékű alvállalkozói munkákat a főnaplóban vezetteti a generál cég szakembereivel.

A bevezetés utáni ellenőrzési moratórium letelte óta a cégek 20 százalékánál volt ellenőrzés naplóvezetéssel kapcsolatban, de csupán apróbb hiányosságokat tártak fel. A cégek nagytöbbsége attól tart, hogy az e-napló kezeléséhez szükséges internetes szolgáltatás díját emelni fogják a szolgáltatók a tervezett internetadó esetén.

A felmérésben résztvevők szerint a gördülékeny üzletvitelhez, és beruházásokhoz elengedhetetlen valamilyen külső forrás bevonása. Ez az első félévben zömében banki folyószámlahitel, illetve az MNB által rendelkezésre bocsátott növekedési hitelprogram keretében nyújtott kedvezményes kamatozású hitel volt.

Az árbevétel egyötöde 60 napon túli kintlévőség

A jó üzleti menet fontos kulcsa a kintlévőség leszorítása. A válaszadók arról számoltak be, hogy árbevételük átlagosan egyötöde 60 napon túli kintlévőség. A 2013 augusztusában létrejött Teljesítésigazoló Szakértői Szerv működése óta csökken a lánctartozásban lévő összeg. Ezt tükrözi, hogy a kintlévőség 90 százalékát a cégek biztonsággal behajthatónak minősítik.

Az építőipari ágazat statisztikai jelentéseiben bővülésről olvashatunk - augusztusban 13,1 százalékkal volt magasabb az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz képest. Ez azonban az épületek építése ágazatban nem mondható el - hangsúlyozza az ÉVOSZ elemzése.

A válaszok alapján is megállapítható, hogy az építőiparnak leginkább a lakosság és az ingatlanfejlesztők megrendelései hiányoznak. Az ágazat teljesítményének mindössze 7 százalékát teszi ki a lakásépítés és lakásfelújítás, melynek növeléséhez, valamint a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia eredményes végrehajthatásához elengedhetetlen a következetes és hosszú távú kormányzati lakáspolitika.

Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek fontosnak tartják a Közbeszerzési Törvény mielőbbi módosítását is. Az EU által finanszírozott állami, önkormányzati megrendeléseknél gyorsabban lebonyolítható, kiszámítható, ár-érték arányos építési-beruházási megrendelésekben bíznak.