Menekülnének a befektetők a Somogy megyei Sávolyból is, miután már több mint egy éve kiderült, hogy nem épül meg a Balatonring, ráadásul a helyi önkormányzat idén a telekadót is bevezette, aminek a maximális mértéke 100 forint lesz négyzetméterenként. (Képünk illusztráció.)

Még 2008-ban jelentették be, hogy Sávoly határában több mint 80 millió eurós beruházással a gyorsasági motoros világbajnokság helyszínének is otthont adó, 4650 méter hosszú pályát épít a spanyol Sedesa-csoport. A 600 hektáron ötcsillagos szálloda, golfpálya, szórakoztató központ, lakópark, sőt egy logisztikai központ felépítését is tervezték, s 2009-ben már elindult volna a Balatonringen az első világbajnoki futam. A munkák elkezdődtek, ám az ingatlanfejlesztők nem kaptak hitelt, s a Magyar Fejlesztési Bank sem folyósította azt a 15 milliárd forintot, amelyet korábban a kormány megígért.

Az építkezés leállítása hideg zuhanyként érte azt a több tucat befektetőt, aki az évente több tízezer látogatóra alapozva egyre drágábban vásárolta fel a térség ingatlanjait. Marton Péter értékbecsléssel és ingatlanközvetítéssel foglalkozó keszthelyi ügyvéd szerint a környék ingatlanpiaca már tavaly összeomlott, a telekadó bevezetése erre csak "rátett egy lapáttal".

Ráadásul a beruházás leállításával nemcsak a befektetők jártak pórul, hanem az a több száz térségbeli ingatlantulajdonos is, akinek háza, telke sok esetben 40-50 százalékkal értékelődött le. A devizahitelből korszerűsítők törlesztési gondjai miatti kínálatbővülés pedig a közelmúltban vezetett újabb árcsökkenéshez.

Sávoly körül már egymillió forint környékén is kínálnak lakható házakat, de 5-6 millió forintból szinte minden elérhető. A szakember szerint a pánikhangulat dacára érdemes körülnézni a térségben, hiszen arra azért van esély, hogy valakik egyszer kezdenek valamit a félkész, amúgy kiváló helyen lévő pályával.