Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetgazdasági miniszter a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló, 1997-es pénzügyminiszteri rendeletet módosítja, a kormány honlapján megjelent tervezetben.

Jelenleg egy ingatlan - például lakás, vagy lakóház - hitelfedezeti értékét három módszerrel lehet meghatározni:

  • a piaci összehasonlító adatok alapján,
  • hozamszámítással,
  • illetve költségalapú értékeléssel.

Ez egészül ki most a statisztikai alapú értékeléssel. Az adott ingatlan értékét továbbra is legalább két módszerrel kell meghatározni. (A hitelfedezeti érték leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a bank ennyiért tudná értékesíteni rövid idő alatt az adott ingatlan, az tehát alacsonyabb lehet a vételárnál. A bank ehhez méri a hitel arányát.)

Az értékelést 90 napig fogadhatja el a bank, kivéve a statisztikai alapú értékelést, amelyet tovább is elfogadhat, ha az megfelel néhány egyéb követelménynek. Így az ingatlan csak lakóingatlan lehet, annak is városban, a főváros agglomerációjában vagy pedig a balatoni kiemelt üdülőkörzetében kell lennie. További feltétel, hogy az adott településen a megelőző egy évben legalább öt lakóingatlant értékesítettek, mivel ezek statisztikai adata - az adásvétel ára - az alapja az ilyen értékelésnek.

A nemzetgazdasági miniszter rendelet tervezete ezen túlmenően a pénzügyi közvetítők vizsgáztatásáról is tartalmaz szabályokat. A jövőben a vizsga elektronikusan történik, ehhez a képző helynek kell számítógépeket biztosítani. A vizsgabiztosokkal pedig nem a képzőhely, hanem az MNB köt szerződést a jövőben.