A tranzakciók során 5 százalékkal nagyobb földterület, összesen 136 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost. A korábbi évek adatai alapján ehhez hozzájön még 80-100 ezer hektár, mint öröklés útján megvalósult tranzakció, így az összforgalom 220-240 ezer hektár lehetett tavaly -  állítja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A folyamatosan bővülő piacon 2012-ben a korábbi évek ütemét meghaladta az áremelkedés: a 2011-es 567 ezer forintról 626 ezer forintra, azaz bő 10 százalékkal nőtt az átlagos hektárár. A legnagyobb mértékben JászNagykun-Szolnok (21 százalék), Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg (17-17 százalék) megyékben emelkedtek az árak. Csak Pest és Nógrád megyékben volt megfigyelhető minimális, 1, illetve 3 százalék alatti csökkenés.

A területi árkülönbségek is nőttek: míg megyei szinten 2,5-szeres az árkülönbség a legolcsóbb (Nógrád, 334 ezer forint hektáronként ) és a legdrágább (Győr-MosonSopron, 836 ezer forint hektáronként) területi egység között, a járások esetében - a lokális folyamatok hangsúlyosabbá válásával - ez már 7,5-szeresre nőtt (Bélapátfalva: 233 ezer forint hektáronként, Dunakeszi: 1,74 millió forint hektáronként). A művelési ágak közül a legjobban (12-13 százalékkal) a szántóföldi területek ára nőtt, legkevésbé pedig (2 százalék alatt) a kert-gyümölcsös, illetve a szőlőterületek ára változott.

Idén ugyanakkor teljesen átrajzolhatja a termőföldpiacot az új földtörvény. A tervezet szerint ugyanis főszabályként csak az adott körzetben lakó és tevékenykedő földművesek (magánszemély gazdálkodók) vásárolhatnának termőföldet, és majdnem kizárólagos előnyt élveznének a bérléseknél is. Ez pedig jelentős mozgásokat generálhat. A törvény elfogadásáig azonban még kivárás várható, amit az is alátámaszt, hogy az év eddigi részében elmaradt a forgalom megugrása.