A CBRE évről évre megvizsgálja, hogy az adott évben az EMEA piac (Európa, Közel-kelet, Afrika) ingatlanbefektetői mely országokat, városokat és milyen befektetési eszközöket preferálnak, mekkora összeget terveznek elkölteni az ingatlanpiacon és milyen piaci félelmekkel küzdenek. Az 500 jelentős piaci szereplő válaszából összeállt eredményről szerdán számoltak be a cannes-i ingatlanfejlesztési szakvásáron, a MIPIM-en.

A friss adatok szerint 2017-ben az EMEA régióban befektetők 85 százaléka legalább akkora összeget szán ingatlanokra, mint tavaly, 40 százalékuk pedig még annál is többet tervez költeni.

Helycsere az élen

A legvonzóbb országok rangsorában Németország leelőzte Nagy-Britanniát, noha a brexit ellenére a brit befektetések mértékét is növelni szeretnék a befektetők. A top 3-ba még az északi országok kerültek, tavalyhoz képest nagyot nőtt a skandináv ingatlanbefektetési piac népszerűsége. Közép- és Kelet-Európa Lengyelország nélkül a 4. helyen áll 10 százalékkal, a lengyel befektetési piac olyan vonzó, hogy önmagában mérve is a befektetők 6 százaléka preferálta vásárlási célterületként, ezért a régiótól külön mérte a CBRE.

Globális összehasonlításban Európa a legkívánatosabb ingatlanbefektetési célpont - a befektetők 43 százaléka itt költene -, második Észak-Amerika 30 százalékkal, Közép- és Kelet-Európa pedig a harmadik 14 százalékkal. Ázsiára 8, Ausztráliára 3, Dél-Amerikára 1 százalék jut.

A városok ranglistáján London továbbra is tartja első helyét Berlinnel szorosan a nyomában (17 és 15,8 százalék), ami új jelenség a felmérés történetében. Madrid a harmadik, a befektetők 8,4 százaléka preferálta a spanyol fővárost desztinációként. Budapest Frankfurt és München között a 11. helyre szorult a tavalyi 10-ről, 2,6 százalékkal.

Berlin előretörése a német piac stabilitását mutatja, a nagy német városokban - Berlin, Hamburg, München, Düsseldorf, Frankfurt  - együttesen a befektetők 30 százaléka tervez ingatlanvásárlást - kommentálta az adatokat a Napi.hu-nak Borbély Gábor, a CBRE kutatási vezetője.

A kelet-közép-európai régióban Varsó elsősége vitathatatlan, a top háromban még Prága és Budapest található.

Előretört egy új terület

Változatlanul az irodapiac a legizgalmasabb terület, a vevők bő egyharmada ebben a szegmensben költene, a logisztikai ingatlanok piaca a második helyre tört előre, a felmérésben szereplők több mint negyede ezt a szegmenst preferálja. Kissé csökkent a kiskereskedelmi ingatlanok attraktivitása, ami leginkább a szűkös kínálat indokol - magyarázta Borbély Gábor.

Borbély szerint a logisztikában nagyon komoly fantáziát látnak a befektetők, mára erőteljesen diverzifikálódott és szofisztikáltabbá vált a piac. A hatalmas automatizált raktárak, logisztikai központok és a végfelhasználókhoz közeli, városi logisztikai egységek között széles a paletta és bőséges a kínálat.

Noha a felmérés szerint a befektetők egyértelműen többet akarnak költeni a tavalyinál, látható, hogy az expanziós kedv kezd alábbhagyni. A konjunktúra ciklus vége felé jár, a befektetők már készülnek a korrekcióra, amelyről persze még nem tudni, mikor jön el - mondja Borbély. A politikai instabilitás ellenére most egyre inkább a rövid távon hozamot generáló eszközök a vonzóak a totális biztonságot kínáló core piaci termékekkel szemben, vagyis azok az ingatlanok, amelyek több-kevesebb hozzáadott értékkel termelnek bevételt.

Mitől félnek?

Az idei európai piacra némi árnyékot vetnek a politikai kockázatok, az amerikai befektetőket az előrejelzés szerint Amerikában tartja a bizonytalanság, ezt a folyamatot a Trump-adminisztráció intézkedési is erősítik - jegyzi meg a szakértő.

Az aggodalmak között a vártnál nagyobb, illetve a hirtelen kamatemelkedés miatti félelem a legerősebb egy globális gazdasági válság miatti bérlői keresletcsökkenés és a túlárazott, túlfűtött piacok buborékainak kidurranása előtt. A helyi politikai instabilitás miatti nyugtalanság a negyedik helyre szorult a riasztó folyamatok rangsorában.