A Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) működésének részletei még nem ismertek, de mivel csak a legrászorultabbak ingatlanjait vásárolja meg, ezért szinte biztos, hogy 30 milliónál értékesebb ingatlan nem lesz érintett a programban - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. A lakáscsere  programnak a részletei sem ismertek még, így az sem, hogy a 30 milliónál drágább ingatlanok tulajdonosai is igényelhetik-e a kamattámogatást kisebb ingatlanba költözéshez.

A 30 milliónál értékesebb ingatlanoknál a kényszerértékesítési kvóta hiánya erősebb árnyomást hozhat október 1-je után. Addig pedig megszaporodhat azoknak a tulajdonosoknak a száma, akik önként próbálnak nagy értékű ingatlanjaiktól a fizetési nehézségek miatt szabadulni. Mivel a késedelmes hitelekkel érintett ingatlanok között alacsony a 30 milliónál drágább ingatlanok aránya, így az árak csökkenése valószínűleg nem lesz jelentős, és a nagy értékű ingatlanok szegmensére fog korlátozódni.

Hol érdemes keresgélni?

Az OC saját portfóliója alapján felmérte ezt a szegmenst, s az eredmények azt mutatták, hogy arányaiban a legtöbb a 30 milliónál értékesebb ingatlan Budapesten, illetve Pest megyében található. Vidéken Veszprém és Somogy megye kínál relatív nagyobb számban ilyen típusú ingatlanokat, főleg a Balaton parti városokban, míg  Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a legkevesebb 30 millió fölötti ingatlan.

Budapesten, a budai kerületekben, Pesten pedig az V. VI. és a XVI. kerületi kínálatban találni a fővárosi átlagnál többet ebből a kategóriából. Nagyon magas az arányuk a II. kerület hűvösvölgyi és hidegkúti területein.

Az agglomerációban szintén a Duna a határvonal, jóval átlagon felüli az arányuk Szentendrén, Budakeszin, Telkiben, Nagykovácsiban, Törökbálinton és Solymáron. A keleti oldalon jóval alacsonyabb a 30 milliónál értékesebb ingatlanok aránya - teszi hozzá Déry Attila, az OC vezető elemzője.

Míg a 30 millió alatti kínálatban Budapesten 10-ből 9 ingatlan társasházi lakás, a drágább szegmens egyharmada családi, iker- vagy sorház.  A XI. kerületben, ahol a jelentős kertvárosi területek nagysága, mégis 80 százalék körüli a társasházi lakások aránya a 30 milliónál értékesebb ingatlanok között. A XIV. kerületben, de a többi pesti peremkerületben is a kisebb értékű szegmensben lakások, míg a nagyobb értékű ingatlanok között pedig főként családi házak találhatók.

Az agglomeráció 30 millió fölötti ingatlanjai szinte kivétel nélkül családi házak. Egyedül Szentendrén, Pomázon, Vácon találunk említésre méltó mennyiségű nagy értékű társasházi lakást. Ugyanakkor az agglomerációban a kisebb értékű ingatlanok esetében is a családi ház a jellemző ingatlantípus.

Budapesten az elmúlt 20 évben épített nagy értékű ingatlanok aránya 35 százalékot tesz ki, míg a 30 milliónál olcsóbb kategóriában csak 18 százalék életkora 20 év alatti. Ugyanez az arány (48 - 27 százalék) a teljes országos portfolióban. Az alacsonyabb életkor nagyobb alapterülettel párosul, a különbség az átlagos alapterületben csaknem kétszeres, a nagy értékű ingatlanok átlagos alapterülete 140 négyzetméter körüli Budapesten, és 200 négyzetméter körül az agglomerációban.

Az ideális célpont

A moratórium feloldása nyomán a 30 milliónál nagyobb értékű ingatlanoknál  nagyobb nyomás jelenhet meg az árakon  - véli Déry Attila. Szerinte azonban az is egyértelműen látszik, hogy egy javarészt frekventált területeken elhelyezkedő, az átlagosnál jobb minőségű állományról van szó.

Kühne Kata szerint ezek a feltételek ideális befektetési célponttá tehetik ezeket az ingatlanokat, s mivel, relatív szűk kínálatról beszélünk, hamar felkeltheti a befektetők érdeklődését. A keresletélénkülés mellett kiemelt fontosságú, hogy a bankok a saját érdeküket szem előtt tartva, a piac felszívóképességét figyelembe véve tisztítsák meg hitelportfoliójukat ebben a szegmensben.