Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 444.hu írt cikket arról, hogy több Andrássy úti ingatlant hirdettek meg csalók lopott képekkel, s kísérletet tettek előleg felvételére.

Budapest belvárosában az elmúlt években szinte az egekbe szöktek az ingatlanárak, lassan ott tart a piac, hogy ha felkerül egy jobbnak látszó lakás egy megosztóoldalra, azonnal rohanni kell foglalót tenni az asztalra, különben elviszik. Ezt használják ki az újkori ingatlanos csalók: más ingatlanait hirdetik meg, aztán lenyúlják a foglalót - olvasható a cikkben. (Meddig drágulnak még a magyar lakások? Itt a friss elemzés.)

Az egyik esetben egy Andrássy út és Nagymező utca sarkán álló, 71 négyzetméteres, felújított lakást árultak 28 millióért. Azon a környéken, ahol közel egy millió forint is lehet a négyzetméterár. A csalók a valódi lakástulaj nevén mutatkoztak be, kamu emailcímet is gyártottak a névre. Az érdeklődőnek azt mondták, még két hétig ki van adva a lakás, addig nem lehet megnézni. A vevőjelölt letéti szerződést is kapott, másnap "eladóék" már egy pesti bankban várták volna, hogy aláírhassák a dokumentumokat. Előzetesen 10 százalék foglalóról volt szó, közel 3 millió forintról - írja a 444.hu. A vevőjelölt azonban beszélt a ház közös képviselővel, kikutatta melyik lakásról van szó. A bérlők összekötötték a tulajjal, és gyorsan kiderült, hogy neki fogalma sincs arról, hogy valaki árulja a lakását.

A másik esetben a csalók 26 millióért árultak egy 108 négyzetméteres felújított emeleti lakást az Opera mellett az Andrássyn. Ez egy Airbnb-n hirdetett, rövid távon kivehető lakás volt. Többen érdeklődtek a lakás megvétele iránt, az "eladóék" azt mondták, hogy a tulajdonosok Olaszországban vannak, csak hétvégén jönnek haza. Majd később azt közölték, hogy a tulajok nem tudnak hazarepülni, mert a nagymama kórházba került, de ők meg tudják mutatni a lakást (a csalók ehhez hétvégére kivették volna az airbnb-s lakást, de az igazi tulajdonos legalább 3 napra adta volna ki). A csalók azt közölték az érdeklődőkkel, hogy az ingatlanra nagyon sokan jelentkeztek, ezért a tulajdonosok szeretnék kiszűrni az ingatlanosokat, és kizárólag olyan vevőt találni, aki azonnal tud fizetni, nem kell felvennie hitelt, éppen ezért csatolva küldenének egy vételi szándék nyilatkozat mintát, amit ki kellene tölteni. Számlakivonatot is kértek, hogy a vevőnek van 26 milliója a lakásvásárlásra.

A cikk szerint a nyár folyamán több hasonló csalási kísérlet is történt Andrássy úti lakásokkal. A rendőrség is foglakozik az esetekkel. Részletek a 444.hu-n olvashatók.