Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A saját célú építkezések nagyobb ütemű növekedése azt mutatja, hogy a háztartások bizalma kezd lassan visszatérni, ezt a használtlakás piacon tavaly elkezdődött, és idén tovább erősödő, fellendülés is alátámasztja. Az újépítésű lakások piacán azonban még nem érezhető ez a fellendülés, a beruházók, továbbra is kivárnak. Kereslet pedig lenne az új lakásokra, ez azonban önmagában kevés a fejlesztések elindulásához - véli Déry Attila, az OC vezető elemzője.

A kereslet élénkülése önmagában nem tudja beindítani az újlakás építést. A jelenlegi szabályozási- és értékesítési környezetben egy átlagos, fővárosi, 100 lakásos lakóberuházás elindítása nem gazdaságos. Egy ilyen projekt beindítása a 2014-es viszonyok mellett hozzávetőleg 12 millió forintos veszteséget termelt, 0,5 százalékos negatív megtérülés mellett. Az újépítésű lakások áfatartalmának csökkentése, valamint az olcsó finanszírozási lehetőségek már úgy befolyásolhatják a megtérülési számításokat, hogy a fejlesztők elindítsák a lakóprojekteket.

Félmilliárd adó egy átlagos projektből

Egy megvalósuló, 100 lakásos, átlagos lakóprojekt akár 500 millió forint adóbevételt, 1,5 milliárd forint építőipari megrendelést és 110 munkahelyet képes létrehozni. Az újlakás építések felfutása nem csak az azokat keresőket, valamint a fejlesztőket elégítené ki, a beruházások az építőipari megrendeléseken keresztül gazdaságélénkítő hatással járnak, valamint a jelenleginél magasabb adóbevételeket is generálnának.

Az olcsó finanszírozás és az újlakás árak áfatartalmának 5 százalékra csökkentése az újlakás építéseket a válság előtti szint 70 százalékára pörgetheti fel, ami évente hozzávetőleg 10-12 ezer értékesítési céllal épülő lakást jelentene, a 2014-es 3,4 ezerrel szemben. Figyelembe véve a beruházások gazdaságra gyakorolt pozitív tovagyűrűző hatásait, a többlet lakásmennyiség felszívódása is biztosított lenne - véli az OC.

Magasabb áfakulcs mellett csak visszafogottabb lenne az élénkítő hatás, 18 százalékos áfával becslésük szerint, a jelenlegi szinthez további 2-3 ezer lakás épülne. Nulla százalékos áfa megközelítőleg a jelenlegi szinthez mérten 10-11 ezer plusz lakás megépítését jelentené.

Tartós munkaerőkeresletet gerjesztene

A számítások szerint az 5 százalékos áfakulcs generálna akkora többletet - a fejlesztők megtérülésére gyakorolt pozitív hatáson keresztül -, ami nemzetgazdasági szinten a legmagasabb teljes adóbevételt jelentené. Ráadásul ez az a mérték, ami mellett kialakuló fejlesztői belső megtérülési ráta jobban tükrözi a kockázatokat. Az 5 százalékos áfatartalom és az olcsó finanszírozási lehetőségek gerjesztette többlet beruházásokban, a jelenlegi szint mellett megépülő további évi 8 ezer újépítésű lakás 8,8 ezer munkahelyet teremt, a projektek teljes, 24 hónapos időtartamára. Mivel a lakások építése évről évre folyamatos, ezért a munkaerő kereslet is tartósan fennmarad.