Az idei első negyedév árindexeit szinte minden vizsgált csoportban a stagnálás jellemzi - mutatja az ingatlanközvetítő elemzése. Az összevont Országos Lakásár Index a 2012. IV. negyedéves 81 százalékpontos mélyponton stagnált, vagyis a tavaly év eleji keresletnövekedés okozta átmeneti áremelkedést követően az azt megelőző tendencia látszik folytatódni.

Az összevont Országos Panelár Index is az előző negyedévben elért 85 ponton folytatódik, ami lényegében az elmúlt 3 éves átlagértéknek felel meg. Az Országos téglalakások árindexe 3 negyedéves intenzív esés után a 2012. IV. negyedéves 76 százalékpontos történelmi mélypontját követően idén 77 pontra emelkedett. Jó hír lehet, hogy a vidéki panelárak 3 negyedéve tartó esése megállt, sőt némi emelkedést mutatott az idei első három hónap alapján: a keleti régióban 2 ponttal 79-, nyugaton 1 ponttal 72 százalékpontra emelkedtek.

Ez a megye a legdrágább

Az első negyedévben vásárolt panel lakásokra az észak-budai régióban költöttek a legtöbbet, átlagosan 15,4 millió forintot. Az egy négyzetméterre eső átlagár is itt volt a legmagasabb, 253 ezer forint. Budapesten a belvárosban (ez panel esetében a 8. kerület) vásároltak a legolcsóbban, itt 140 ezer forint alatti négyzetméterár lett az átlag. Ez még így is magasabb az összes vidéki régiónál, melyek közül 132 ezer forintos fajlagos árral a Nyugat-Dunántúl bizonyult a legdrágábbnak, legolcsóbb Észak-Magyarország volt 101 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárral.

Téglaépítésű lakást szinte minden régióban 170 ezer forintos négyzetméteráron vásároltak a vevők.  Dél-Dunántúl kicsit drágább 184 ezer forinttal, Észak-Magyarország viszont jóval olcsóbb a 115 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárral. Észak-Budán szinte a triplájáért keltek el a téglalakások, hiszen 328 ezer forint volt a negyedéves átlag. Ingatlanonként itt költötték a legnagyobb összegeket, átlagban 23,8 millió forintot.

Forrás: Duna House

Itt csak a jó minőségű lakás kelendő

Továbbra is a "jó", vagy "nagyon jó" állapotú minősítést kapott ingatlanok vitték a prímet az első negyedévben. A Dél-Alföldön volt a legnagyobb igény a minőségre, ahol  77 százalékban ilyeneket vásároltak. A legkisebb arányt Közép-Dunántúl mutatta a magasabb minőségből, itt 11 százalék volt a felújítandó, és 34 százalék a közepes, de még lakhatónak mondható lakások aránya.

Forrás: Duna House

A családi házas tranzakciók negyedét a "B" energetikai besorolásúak tették ki,  "F"-nél rosszabb volt viszont az elkelt házak fele. A lakások kétharmada a D-G kategóriába tartozott, és nagyjából minden ötödik lakás "B" vagy annál jobb értéket ért el. Budapest-vidék összehasonlításban egyértelműen látszik, hogy a főváros lakásállománya (de a megvásárolt állományé biztosan) rosszabb, mint a vidékié. Itt "F" kategóriáig a vidéki állomány erősebb, majd a gyenge "G" és e fölöttieknél már Budapest "vezet".

A DH elemzése szerint jóval magasabb árcsökkenéssel kellett a panellakás eladóknak szembesülniük, mint az a korábban megszokott volt. Eddig 3-4 százalékos árcsökkenés után további 3-4 százalék vevői alku volt az általános, ám az idei első negyedévben mindkét árcsökkentő tényező további 2-4 százalékkal emelkedett. A téglalakások ára Közép-Magyarországon esett legtöbbet (összesen 15 százalékot), a családi házaké pedig az észak-magyarországi régióban, ahol az eredetileg elképzelt ár és a végső ár között 24 százalékos különbség lett az átlagos.