Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2011. június 11., szombat 8:43   Szilágyi Eta

Ilyen házakat kaphatnak a bedőlt lakáshitelesek

Ugrásra készek a könnyűszerkezetes házat építő cégek a kormány lakáshitelesek megsegítésére tervezett gyorsházépítési elképzelése nyomán. Nem csoda, hiszen a lakáspiaci visszaesés az ő megbízásaikat is alaposan visszavetette.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A közelmúltban egy lapnak nyilatkozva a miniszterelnök arról beszélt, hogy a bajba jutott, kilakoltatás előtt álló szegényebb lakáshitelesek egy részének megoldás lehet, ha Budapest környéki állami területeken közmunkában felépített, állami tulajdonú, könnyűszerkezetes lakásokban bérlőként helyezik el őket. A házaspárok 40, az egygyermekesek 50, a két gyermeket nevelők 60, míg a háromgyermekesek 80 négyzetméteres családi házat kaphatnának. Információnk szerint a feladattal − a technológia kiválasztása, a négyzetméterár-kalkuláció stb. − Szaló Péter helyettes államtitkárt bízták meg. A program részleteivel kapcsolatos kérdéseinkre a BM sajtóosztálya azt a válaszolt adta, miszerint a javaslat elkészítéséért az NGM a felelős a Belügyminisztériummal együttműködésben. Az állami földterületek kijelölésére, a kivitelezés pontos menetrendjére, annak műszaki tartalmára a vonatkozó jogszabályok megalkotása után tudnak válaszolni.

Természetesen megkerestük az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatot (MAKÉSZ) is, amelynek marketing-elnökhelyettese, Kárpáti József kifejtette: szerinte a terület kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy az ide kiköltözöttek munkahelyükre költségnövekedés nélkül el tudjanak majd jutni. Mint mondta, a konkrét könnyűszerkezetes technológiáról még nem született döntés: véleménye szerint a kiválasztásban szerepet játszik a felépíthetőség gyorsasága, a későbbi üzemeltetésnél a hatékony energia-előállítás lehetősége, az alacsony rezsiköltségek (az energiatanúsítvány szerint A+ kategóriásnak kellene lennie), a technológia tartóssága, használhatósága., s az ezen szempontok figyelembevételével kialakított árajánlatok között kell majd dönteni.

Az is fontos, hogy jogszabály szerint minősített és forgalomba hozott könnyűszerkezetes rendszert válasszanak, mint ahogy az is, hogy a technológiát kínáló cégek regisztrált, hivatalos vállalatok legyenek, jogszerűen alkalmazott dolgozókkal vagy alvállalkozókkal.

Az elvárt műszaki tartalom és az energiatanúsítvány szerinti besorolás határozza meg az árat

Arra kérdésre, hogy tapasztalata alapján körülbelül mennyire jöhet ki a kiválasztott technológiából a tervezett 40-50-60-80 négyzetméteres házak építési költsége, a szakember kifejtette: amikor meghatározzák az elvárt műszaki tartalmat és az elvárt energiatanúsítvány szerinti besorolást, akkor lehet az árat is meghatározni. Amennyiben ismertté válik a rendelkezésre álló pénzkeret, a felépítendő házak mennyisége, mérete, helye, akkor pedig meg lehet majd határozni, hogy a keretből mit lehet felépíteni.

Természetesen − mint mondja −, amennyiben most azonnal kapnának tagjaik megrendelést, akkor egy éven belül akár ezer ház is felépülhetne: időközben új gyártósorok beüzemelésével ugyanis többszörösére növelhető a cégek kapacitása. Amúgy reálisan száz-kétszáz épület megvalósítására számítanak a megismert kormányzati elképzelések alapján.

A könnyűszerkezetes technológia képviselői Kárpáti szerint egyébként készen állnak, hogy a feladatot megoldják, hiszen az ilyen nem várt esetekre már referenciával rendelkeznek. Felsőzsolcán, Ónodon is határidő előtt, szárazon, beköltözhetően adták át az árvizek idején épült házakat, a lakók megelégedésére, hiszen az újonnan felépített könnyűszerkezetes házaknak jóval kisebb a fűtési költsége, mint a korábbi, megsemmisült házaiknak volt. A szárazon átadást azért emeli ki, mert előfordult a hagyományos technológiával épült házak esetében, hogy a technológiai idő kivárása nélkül megépült házak belül bepenészedtek, ami allergiás és asztmás megbetegedés melegágya lehet.

Energiatanúsítványt otthonról, online: kényelmes, gyors és egyszerű! (X)

A Belügyminisztérium június 15-i határidővel felhívást tett közzé építészeti program előkészítéséhez, melynek célja az alacsony jövedelmű, lakással nem rendelkező családok lakhatásának és megélhetésének támogatása egyszerű és gazdaságos módon. A javaslattevőknek 40−60 négyzetméter alapterületű, alacsony komfortfokozatú (a minimális követelményeknek megfelelő), egyedi vagy más gazdaságos fűtésű, a minimális közművesítési előírásoknak megfelelő környezetbarát lakóépületeket kell tervezni, minimium ezer négyzetméteres, élelmiszer-termelésre vagy állattartásra alkalmas kerttel, a szükséges tároló- és gazdasági helyiségekkel, illetve építményekkel. Javaslatokat várnak innovatív megoldásokra az építés és az életforma alakítása területén, a beépítési és épülettípusokra, építési technológiákra és térszervezésre, gazdaságos és lehetőség szerint természetes anyagú építőanyagokra, épületszerkezetekre, hagyományos és új technológiákra s minél nagyobb arányú saját munka igénybevételére, esetleg közmunka bevonására a megvalósítás egyes fázisaiban.
Hozzászólok
megalodon, 2011. június 12., vasárnap 11:57

@csoro21: Hát ha te leszel az a szerencsés nyertes aki bekerül abba a 200 ba aki házat kap a félmillió bedölt hiteles közül !

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
csoro21, 2011. június 12., vasárnap 11:23

Én egy beton proli vagyok nem tartozom senkinek csak még másfél évig nyögöm a Q.K&H nak a autó hitelt CHF. ben.De ha lemegy a hitel utána nem fizetek semmit.Se közületi díjat se közös költséget.Lehet,hogy egy idő után elveszik a lakásomat és a KÉPEN látható gyönyörű parkosított könnyű szerkezetes PALOTÁBAN kapok én is lakást?

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Fontos dátum jött el a Buda-Cash-károsultak ...

Ma jár le az utólagos hitelezői igények bejelentésének határideje Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolásával...

Változások a Mediaworks menedzsmentjében

A Mediaworks Hungary Zrt. összevonja és új irányítás alá helyezi az értékesítés és marketing, valamint...

A magyar fuvarozókat is érinti a migrációs ...

Jelentős költségnövekedést okozhat a hazai fuvarozóknak, ha az osztrákok fenntartják, esetleg más országok...

Gázórája van? Akkor erre számítson!

A felhasználók egy részénél mégis rendkívüli mérőellenőrzést tartanak a kivonuló szolgáltatók.

Alig nőtt a BMI

A beszerzési menedzser index (bmi) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 50,7 pont lett - adta...
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .