Vegyes kép bontakozik ki 2013 ingatlanbefektetési piacáról, amelyen eddig mintegy 170 millió eurónyi ingatlan cserélt gazdát tradícionális befektetési tranzakció keretében - értékelte az évet Lindwurm György, a DTZ befektetési igazgatója. Az eladási árakat a felek jellemzően nem hozták nyilvánosságra, de becslések szerint 50 millió euróért kelt el a Prologis magyarországi logisztikai portfóliója, 100 millió euróért a Roosevelt irodaház, 20 millió eruóért a Bécsi úti Tesco, és 8 millió euró körül a győri Rudolf logisztikai központ. Az ügyletek átlagos hozama 8,5 - 9 százalék közöttire tehető - véli Lundwurm, megjegyezve, hogy az igazán prémium kategóriás termékeknél 7,5 százalék lenne az elvárható hozam, de ilyen jelenleg nincs a kínálatban.

Lindwurm szerint míg irodaházat és kereskedelmi ingatlant még csak el lehet adni, a logisztikai központok abszolút eladhatatlanok. Több tranzakció zárulhat a jövő év első felében, egy harminc millió euró körüli irodaépület megvásárlásáról is tárgyalnak. Még mindig nagy a rés a vevők és az eladók árvárakozásai között, ami az irodaházak esetében 500 eurós négyzetméterenkénti árkülönbséget is jelenthet. Bíztató, hogy a vevők között újra megjelentek a nemzetközi intézményi befektetők, magyar alapok és külföldi, valamint magyar magánszemélyek.

Újra felkerültünk az SSC-k térképére

Bíztató irodapiaci tendenciákról számolt be Simonyi Balázs üzletágvezető, aki szerint idén végre megfordult a trend, s nem a hosszabbítások dominálnak a szerződések között. Emellett noha a spekulatív irodaállományban a kihasználatlan területek aránya még mindig csaknem 23 százalék, azonban a jól specifikált, nagy méretű területet kereső bérlők már nem könnyen találnak az igényeiknek megfelelő elhelyezést. Azaz bérlői piacról már csak az 1000-1500 négyzetméter alatti kategóriában beszélhetünk  - támasztotta alá optimizmusát Simonyi.

Pozitiv jelenségnek nevezte az új szolgáltató központok (SSC) piacra lépését, (a szolgáltató központok öt éve még Indiába mentek, a rossz tapasztalatok miatt mára újra Európába tartanak) s megjegyezte, míg két éve még egyetlen SSC sem akart Budapestre jönni, ma már újra ott vagyunk a térképen a régiós versenytársakkal együtt. A szolgáltató központok jelentős szereplői a piacnak, egy-egy ilyen szerződés 4-5000 ezer négyzetméterre szól - emelte ki az üzletágvezető.

A bérleti díjak még mindig nyomás alatt állnak, (kivéve Dél-Budán, ahol már emelkednek a díjak) azonban a valós bérleti díj már közeledik a 10 eurós küszöbhöz, amelyen már megérné új fejlesztést indítani. A drága és kemény feltételekkel nyújtott finanszírozás miatt azonban erre a közeljövőben várhatóan csak két fejlesztő képes - mondta Simonyi. A szakember szerint egy-két éven belül érezhetően javul az irodapiaci helyzet, ezzel párhuzamosan a piac kettészakad, s lesznek 4-5 euróért sem bérbeadható épületek. Azonban a keresleti prognózisnál az elmúlt két év előrehozott szerződéseiről sem szabad megfeledkezni - hangsúlyozta.

Pozitív tendenciák nélkül

Az ipari ingatlanpiacon nincsenek az irodapiacihoz hasonló pozitív trendek, érdektelenség kíséri a fél és negyedáron kínált fejlesztési telkeket, ami szintén nem jósol nagy perspektívát a szegmensnek - foglalta össze a logisztikai piac trendjeit Joó Domonkos üzletágvezető. A bérlők fogyatkozásával újabb 4,8 százalékkal, 23,8 százalékra nőtt az üres területek aránya, a bérelt területek nagysága pedig épp a minimális 3000 négyzetmétert súrolja. Bérlői a piac, bár itt is elmondható, hogy a jól körülírt, konkrét helyre szóló, nagy alapterületű igények kielégítése nem könnyű - jegyezte meg az üzletágvezető.