Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövőben évente akár húszezerrel is több fiatal hamarabb jelenhet meg a lakáspiacon, ha egy jegybanki javaslatból valódi szabályozás lesz, ugyanis az önrészre vonatkozó jelenlegi 20 százalékos limit jelentősen, akár 10 százalékra csökkenhet – írja értékelésben az ingatlan.com

Bár egy ilyen megoldás nagyobb törlesztőrészlettel járhat együtt, a fiatalok hamarabb “beléphetnek” a lakáspiacra, így a jövőbeni lakásdrágulások már a saját zsebüket gazdagíthatják.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővárosban az első lakásnak megfelelő, legfeljebb 40 négyzetméteres használt lakások átlagos négyzetméterára 830 ezer forint a kínálati piacon. Akad 605 ezer forintos négyzetméterárral rendelkező kerület, de van példa 1 millió forint feletti árra is. A megyeszékhelyek közül Győrben 720 ezer, Debrecenben 637 ezer, Szegeden 478 ezer, Pécsen 477 ezer forintért, Miskolcon pedig 361 ezer forintért kínálták eladásra a maxium 40 négyzetméteres használt lakásokat.

Budapesten, Veszprémben és Győrben a fiatalok jelenlegi átlagfizetésével számolva csak az önrész előteremtéséhez legalább két évre van szükség.